Saša Janković predvodi novoosnovan "Građanski blok 381"

Pokret slobodnih građana, Zelena ekološka partija - Zeleni, Mađarski pokret, Šumadijska regija i Koalicija Tolerancija formirali su danas "Građanski blok 381" na čijem čelu je lider PSG Saša Janković.

Izvor: N1

Kao glavni ciljevi za koje će se taj opozicioni blok zalagati navedeni su sloboda i pravda kroz sistem demokratskih institucija, Srbija u Evropskoj uniji okrenuta Zapadu, zalaganje za tržišnu ekonomiju sa snažnom socijalnom politikom i stvaranje ekološke države i društva tolerancije i napretka.

Delovanje će se zasnivati na politici odgovornosti za javno dobro, na načelima slobode mišljenja i govora, nenasilja i pravičnosti, sekularizma, antifašizma i slobode od straha.

U dokumentu pod nazivom "Dogovor 381" koji su danas potpisali predsednici partija koje čine taj blok navodi se i da su za to da Kosovo uđe u međunarodne organizacije uključujući UN, ali ne i za priznavanje nezavisnosti.

Navedeno je i da bi trebalo obezbediti teritorijalnu i personalnu autonomiju za Srbe na Kosovu, institucionalizaciju njihovih organa lokalne i personalne samouprave, posebne garancije za njihova ljudska prava i slobodan i održiv povratak, poseban režim zaštite najznačajnih verskih i kultruno-istorijskih dobara i poštovanje imovinskih prava.

Janković je na konferenciji rekao da je blok formiran kao izraz političke volje da deluju na "oslobađanju" Srbije od aktuelne vlasti i radi sprovođenja programa koji će modernizovati zemlju.

On je pozvao i druge partije, organizacije, lokalne i građanske inicijative i pojedince koji dele takvu viziju političke borbe da im se priključe.

Saša Janković, blok 381 Izvor: N1

Kao svoj prvi cilj Janković je naveo borbu za regularne izborne uslove i na tom cilju, po njegovim rečima, spremi su da sarađuju i sa Savezom za Srbiju.

"Mi imamo različitu viziju kako bi Srbija trebalo da izgleda, ali sa njima (Savezom za Srbiju) smo saglasni u tome da je ova vlast uništila demokratske i sve druge vrednosti", rekao je Janković, dodajući da im je zajednička borba za poštene izbore.

Na konferenciji za novinare koja je održana u prostorijama PSG saopšteno je i da su potpredsednici "Građanskog bloka 381" Ana Jovanović i predsednik Zelene ekološke partije Dejan Bulatović.

Dokument su danas potpisali i predsednik Mađarskog pokreta Jen Maglaji, predsednik Koalicije Tolerancija (Vlaška narodna stranka, Vojvođanski pokret, Tolerancija Srbije, Bošnjačka građanska stranka i Stranka Crnogoraca) Hadži Salihović i predsednik Šumadijske regije Saša Milenić.

Na konferenciji za novinare je najavljeno i da će partije koje su deo tog bloka u lokalnim saoupravama gde imaju odborničke grupe preimenovati ih u "Građanski blok 381", što važi i za odborničku grupu Pokreta slobodnih građana u Beogradu.

Komentara 64

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

QuickFire

Ako je ranije i bilo nedoumica, sada mislim da je svaka otklonjena - Saša Jankovića ne gram talenta za politiku! Čovek je od 18% na predsedničkim izborima (što je apsolutno sjajan rezultat za nekoga ko je vodio kratku kampanju u nemogućim uslovima totalne kontrole medija i svakodnevnog tabloidnog čerečenja) uspeo da se svede, i to gotovo isključivo svojim kratkovidim potezima, na par procenata glasova. Svojom tobožnjom principijelnošću je minirao svaki potencijalni dogovor opozicije oko nekakvog zajedničkod delovanja. Kao, smetale mu Dveri i šarenoliko društvo u Savezu za Srbiju, i onda "s kolca i konopca" skupi ekipicu sa svih strana. Sve više počinjem da sumnjam da je nesrećni Radulović sa svojim DJB-om, bio u pravu kada je tvrdio da Janković nije opozicija već podmetnuto "kukavičje jaje" režima i Službe, koje isključivo služi da svaku akumuliranu energiju naroda (onog normalnog dela, koji se ne prodaje za paket hrane i dve hiljade dinara i sendvič) sprovede u "crnu rupu" i uništi. Tuga i čemer, Jankoviću...

43 139

Evropske vrednosti

Sasa Jankovic je nazalost potrosio svoj kredit, prakticno je opstruirao ukrupnjavanje opozicije, da li zbog ega ili zbog zadatka. Sada kada je konacno uspesno formiran Savez za Srbiju od vecine bitnih opozicionih stranaka, 10 dana kasnije Jankovic okuplja nepostojece stranke u nekakav nazovi savez kome ce on biti na celu. Znaci nije nasao ni jednog jedinog ozbiljnog opozicionog partnera sa kojim je mogao da se dogovori. Od ljudi sa kojima se on ujedinio, nema ni jednog imena sa tezinom.

43 166

pit

Vidimo se u nekom drugom filmu.

125 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo