RTB Bor, još jedan pokušaj

RTB Bor, još jedan pokušaj Izvor: N1

Sudbinu jednog od najvećih preduzeća u Srbiji Rudarsko-topioničarskog basena "Bor" pokušavale su da reše sve vlade od 2000. godine do danas - neke pokušajima da ga prodaju, neke potragom za strateškim partnerima, a neke čuvanjem u državnom vlasništvu.

Danas, dve godine nakon studije konsultantske kuće "Mekinsi" koja je ukazala da RTB Bor ima budućnost, ali da mora da dođe i do promene u načinu upravljanja kompanijom, kao i u načinu realizacije tehnoloških procesa, RTB Bor je ponovo u potrazi za strateškim investitorom, a 20. avgusta ističe rok za prijave zainteresovanih na javni poziv.

U međuvremenu je usvojen i Unapred pripremljeni plan restrukturiranja (UPPR), kojim je otpisano čak 900 miliona evra duga.

Koje su sve kompanije tokom godina bile zainteresovane za RTB Bor - od onih "sumnjivijih" poput austrijskog A-teka do onih međunarodno priznatih kao što su Rio Tinto ili Friport, kako je RTB Bor prodat - pa ipak nije i koliko puta je Vučić molio Kineze, čitajte u našem tajmlajnu.

Više o projektu Istinomer Amnezije u okviru kojeg objavljujemo i ovu priču možete pogledati ovde.

Komentara 12

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Majce

Grad Bor zivi od tog rudnika, on je pokretac svega. Da se zatvori ne valja, da se proda ne valja, da drzava pokriva opet ne valja. Lepo pise da se resava taj problem od 2000-e i niko nije uspeo da ga resi, ali ce na kraju ipak morati. Zato je bolje da ga resimo na nacin koji nama odgovara, kako ljudi ne bi ostali bez posla.

123 0

Idiot

Sve sami stručnjaci......da je izvršena depolitizacija velikih preduzeća pojedina poput RTB Bor-a,Petrohemije bi mogla da privredjuju i da bidu koliko toliko uspešna.....ko je zaboga branio zadnjih 30 godina da se dovedu stručni ljudi???....država postavljala svoje kadrove.....uzimala danak jer je tako htela , uzimala kredite......gradila topionicu ( neću da ulazim u detalje ).....i......niiiiista.....sto se mene tiče od 80-tih pa do sada.....svi da odgovaraju i ne samo za ovo preduzeće.....

21 57

Fedor

Velike strucnjake smo imali dok je Tadija bio tu. Doveo je na velika zvona US Stil i jos vise ponizio i pokrao Zelezaru. Od 2014. stanje Srbije je drasticno promenjeno, i kad vec poredimo, saradnja sa Kinezima, koju je ova vlast dovela je odlicna, i o Zelezare je napravljen ekonomski gigant.

141 18

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo