Nakon rušenja stanari u hostelu: Smeštaj ispod svakog nivoa

Nakon što su ostali bez doma, stanari kuće u Dositejevoj 11, na pola srušenoj zbog nemara investitora i izvođača radova, i dalje ne znaju gde će stanovati.

Izvor: N1

Žale se da je privremeni smestaj koji im je obezbedio investitor ispod svakog nivoa, a osim toga, nema izgleda da će izuzev usmenog obećanja, dobiti bilo kakvu zvaničnu potvrdu da će im biti nadoknadjena šteta i obezbedjen stalni smeštaj.

Tri dana posle rušenja, stanari Dositejeve 11 i dalje bez krova nad glavom. U svoje domove ne mogu, u hostel koji im je obezbedio investitor – neće.

 "Mi smo otišli tamo da se čekiramo u taj Džet set, ali taj Džet set je dobro poznat u gradu šta je Džet Set, i kakvog je morala i ko tamo dolazi, od makroa do prostitutki, eto slobodno tako da se izrazim i ja stvarno ne želim tamo da spavam i da dovodim svoje dete od 15 godina tamo", kaže stanarka Milijana Čudić.

Za te primedbe invesitorka nije imala mnogo razumevanja.

"Ja sam joj rekla ja neću da idem u Džet Set. Prva moja reakcija je bila ta. Ona je rekla šta hoćeš, da ti ja ispunjavam želje neke? Hoćeš možda kod mene da živis, kaže ona meni. Ja kažem ne, ja hoću da živim u svom stanu", kaže Čudić.

U ono što je od stana ostalo, nije bezbedno ni kročiti. I to krivicom investitora, koji je pred kamerama obećao da će stanarima obezbediti drugi, trajni smeštaj. Kad su se kamere isključile – promenio je ploču, pa je tako stanarima rečeno da će početkom sledeće sedmice pregovarati o privremenom smeštaju.

Na pitanje N1 da li će stanarima obezbediti garanciju o ranije obećanom trajnom smeštaju, iz investitorske kompanije Astraplan su u telefonskom razgovoru samo kratko rekli da ne žele da daju izjave za medije, te da će za to ovlastiti advokata. Kontakt advokata nam, međutim, nisu dali.

Jedina garancija da će stanari dobiti obeštećenje i za materijalnu štetu i za pretprljeni duševni bol je tužba, kaže advokat Vladan Zlatić i savetuje da se pravda potraži pred sudom.

"Investitor bi i iz moralnih i iz zakonskih razloga bio dužan da obezbedi smeštaj tim licima koja su u toj kući bila, i u svakom slučaju oni bi morali da pokrenu neke postupke u startu ukoliko investitor neće da im isplati sve vidove štete koje sam nabrojao, a stvar krivičnog gonjenja je stvar tužilaštva, a i stvar samih oštećenih", kaže Zlatić.

Sudska pravda je spora, kažu stanari, a oni nemaju mnogo vremena na raspolaganju. Gube poverenje i u gradske vlasti. Da su im domovi ugroženi, građevinskoj inspekciji su prijavili još krajem jula – kada je inspektor konstatovao samo da su stanovi u Dositejevoj 11 bezbedni za stanovanje i da ih radovi na susednom placu ne dovode u opasnost od rušenja. 

Komentara 36

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

aha

za "građevinskog inžinjera" ja zapravo samo to radim već 30 godina i nećete verovati znam i ko donosi rešenje o rušenju objekata - a nije gradska uprava. Ako Vas zanima ko je, pročitajte najnovije zakone (od januara ove godine)

13 1

z

Mnogo nas je komentarisalo da je savamala samo pocetak i da ce poceti da ruse gde i sta god hoce i niko ih nece moci zaustavljati. Niste nam verovali, nego i dalje glasate za naprednu vlast. Trazili ste gledajte ...

79 3

123

A ime inspektora je... Da se zna ko šta potpisuje. I ime investitora da se stalno spominje. Da im deca znaju, da ih se redovno i uredno stide, kada sami za stid ne znaju.

64 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo