Zajednički tim SAD i Meksika za borbu protiv narko kartela

Zajednički tim SAD i Meksika za borbu protiv narko kartela Izvor: Shutterstock

Američka Agencija za borbu protiv droge (DEA) i Meksiko formiraće zajednički tim za borbu protiv meksičkih narko kartela i njihovih lidera, rekli su zvaničnici.

Tim, čije će sedište biti u Čikagu, radiće na tome da uspori protok ilegalne droge iz Meksika u Čikago i druge američke gradove i suzbije smrtonosnu epidemiju droge koja pogađa SAD, rekli su američki zvaničnici na zajedničkoj konferenciji za novinare. 

U SAD, registrovan je porast broja smrtnih slučajeva usled predoziranja. 

Šef operacija za DEA Entoni Vilijams rekao je na konferenciji za novinare sa meksičkim vladinim zvaničnicima u Čikagu da je od ključne važnosti pogoditi i poremetiti finansije kartela, "jer je jedina svrha i cilj ovih grupa samo i isključivo novac". 

Meksiko je i dalje glavni "auto-put" kokaina ka SAD i postao je glavni izvor i heroina, koji doprinosi pravoj epidemiji u SAD. Meksiko je, takođe, glavni snabdevač amfetaminima. 

"Ovo nije samo problem Čikaga, to ja državni problem, pa i međunarodni", rekao je Brajan Meknajt, specijalni agent DEA.

Meksički novoizabrani predsednik Andres Manuel Lopez Obrador, levičarske orijentacije, obećao je da će da izmeni propise rata protiv droga, kada preuzme vlast u decembru. On je rekao da želi da isposluje mir i amnestiju, a ne da nastavi putem tvrdolinijaške strategije, za koju kritičari kažu da je samo rezultirala novim nasiljem.

Tagovi: SAD , Meksiko , droga , narko kartel

Komentara 1

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Dule

Jel agent DEA Penja u timu ??

2 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo