Savez za Srbiju: Nismo se skupili da bismo zaseli na vlast

"Razgraničenje znači voljno precrtavanje granice Srbije i trajno otuđenje dela državne teritorije i to ne samo Kosova i Metohije, već i Preševa. To znači da ćemo se "razgraničiti" i od Dečana i od Pećke patrijaršije i od mnogo čega drugog što predstavlja temelj našeg nacionalnog identiteta", rekao je na tribini Saveza za Srbiju Vuk Jeremić.

Izvor: N1

Jeremić je istakao da to zapravo znači nezavisnost Kosova, po prvi put priznatu i potpisanu od strane Srbije. On je rekao da kada jednom odlučite da svojom voljom precrtate granice sopstvene zemlje, pod parolom da želite da se "razgraničite" sa nekom etničkom manjinom, stvarate opasan presedan.

"Ukoliko Srbija stavi potpis na Sporazum o razgraničenju, Kosovo će automatski postati član svih međunarodnih organizacija. Zbog toga što je sastavni deo tog sporazuma ima jedan važan paragraf, koji kaže da Srbija i Kosovo jedni druge neće blokirati za članstvo u međunarodnim organizacijama. Stavi li Srbija taj potpis, Kosovo postaje član i UN i UNESKO. I tada više nema nazad", rekao je Jeremić na tribini u Kraljevu.

Borko Stefanović, lider Levice Srbije, kaže da je u vreme kada je on bio šef pregovaračkog tima za pitanje Kosova i Metohije, niko ništa nije potpisao, da su vodili isključivo tehnički dijalog, a da je vlada Srbije donosila pojedine zaključke koje je kasnije Skupština usvajala.

"Kosovska carina funkcioniše od 2006. godine. Ono što smo mi ostavili su sporazumi koji nisu idealni. Neki su zaživeli a neki nisu, ali su se ticali života ljudi, a ne suvereniteta i ne pitanja statusa KiM. Ova vlast je požurila da pregovara o statusu i to su radili dosta nevešto i u teškim uslovima. A onda želeći da pokriju svoje greške, optužuju neke pre ua nešto što apsolutno ne postoji i što je lako proverljivo", kaže Stefanović.

Dragan Đilas, jedan od osnivača Saveza za Srbiju rekao je na tribini koja je održana u Kraljevu da stanovnici Srbije od njih mogu da očekuju da se promeni sistem vlasti.

"Mi se nismo skupili da bi zaseli na vlast, već da bi napravili prelaznu vlast od godinu dana i u kojoj će sedeti ljudi koji neće biti stranački lideri i koja će uvesti normalnost u ovu zemlju. Posle toga, svako ko bude želeo da se bavi politikom moći će da izađe na slobodne i fer izbore", poručio je Đilas.

Na tribini u Kraljevu na kojoj su prisustvovali svi lideri stranaka i pokreta koje su deo Saveza za Srbiju, poslata je poruka da oni imaju rešenja za probleme sa kojima se Srbija susreće, i da će od jeseni glavni izazov biti da se suprotstave sadašnjoj vlasti. Trideset tačaka programa ovog Saveza tokom avgusta meseca biće predstavljene i u drugim gradovima Srbije.

Komentara 38

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Očajna Majka I Još Očajnija Baba

Gospodo,počnite konkretno da radite i da se odgovarate i u našem interesu

13 149

Bezrepi Pele

Glasam za vas iz čiste mržnje prema SNS.Da,dobro ste me razumeli.Mrzim SNS!

26 267

običan građanin

Sramota jedna! Kada su ovo isto predlagali iz Dosta Je Bilo i pozivali vas na saradnju, tada je bilo drvlje i kamenje na njih, a sada imate obraza da im uzmete ideju i plasirate je kao svoju! Hajde to, nego gde vam je tu Dosta Je Bilo? Neki njihov predstavnik? Ništa? Pa naravno, kada su vam tu Đilas i samo-proklamovani mesija Saša Janković (mada su mi i Jeremić i Stefanović tu negde po ukaljanosti), dvojica koji su se već provlačili kroz politiku godinama unazad, politiku čija je posledica Vučić i njegov SNS, logično je da među vama nećete videti one koji bi stvarno da se bore za promenu sistema.

8 129

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo