Pet mitova o punjenju i trajanju baterija mobilnih telefona

Pet mitova o punjenju i trajanju baterija mobilnih telefona Izvor: Pixabay (ilustracija)

Mnogo je tvrdnji o tome što je dobro ili loše za životni vek baterije mobilnih telefona, ali jesu li sve istinite? Ovo je pet najčešćih zabluda kada je u pitanju trajanje baterije.

1. Baterija treba biti prazna ili gotovo prazna pre punjenja

Ovo vredi jedino ako se koriste nikl-kadmijum baterije čiji kapacitet opada ako se mobilni prerano ili prečesto pune. Litijum-jonske baterije, kakve se koriste u modernim pametnim telefonima, s time nemaju problema.

2. Korišćenje punjača koji niste dobili uz uređaj šteti bateriji

Nema pogrešnog punjača kada su u pitanju moderni pametni telefoni koji za punjenje koriste USB priključke. Razlika je isključivo u brzini punjenja, jer nemaju svi mobilni uređaji mogućnost brzog punjenja.

3. Novi mobilni telefon potrebno je prvi put maksimalno napuniti

Danas ne, to je bila praksa pre litijum-jonskih baterija. Danas svaki korisnik samostalno odlučuje hoće li do kraja napuniti uređaj i pritom ne treba brinuti hoće li odluka uticati na kapacitet baterije.

4. Često priključivanje i isključivanje mobilnog smanjuje životni vek baterije

Još jedna zabluda. Tačno je da životni vek baterije sadrži određen broj ciklusa punjenja, ali se i jedan ciklus može sastojati od nekoliko pojedinačnih punjenja.

5. Uvek napunite mobilni uređaj do maksimuma

Netačno, optimalnni nivo napunjenosti kreće se između 30 i 70 posto. Za očuvanje baterije bolje je da se puni u nekoliko kraćih vremenskih intervala nego uvek do maksimalnih 100 posto.

Komentara 7

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Ma šta mi reče

Ovo uputstvo su napisali proizvođači baterija i potpuno je netačno jer njima odgovara da se baterija kupi što pre!

46 35

Brandenburg

Ja znam da Srbi vole teorije zavere, a jos vise vole da ih raskrinkaju...Sto se tice ovoga, ne bi trebalo da bude previse komplikovano...Potrazis fizicke i hemijske osobine ovakvih baterija i sve ti bude jasno. Vidis da nema nikakve zavere i da LI-ion baterije traju jako dugo i da su poprilicno izdrzljive na svakakva zlostavljanja. Danas krace traju telefoni, nego baterije.

20 0

Hemicar

Zato, baterije kupuj od proizvodjaca, a ne kineske baterije koje su proizvedene po ko zna kom standardu. To prvo, drugo, te baterije se za neki uredjaj kupuju najverovatnije nijednom, a ponekad, vrlo retko, samo jednom. Tako da ti ta zavera protiv obicne sirotilje pada u vodu :)

16 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo