Proglašeno vanredno stanje u Đenovi, potraga za nestalima

U Đenovi je nastavljeno raščišćavanje ruševina i potraga za nestalima u tragičnom rušenju vijadukta na autoputu A10 koji prolazi kroz taj grad. Broj poginulih popeo se na 39, a kako navode agencije, među poginulima ima i stranih državljana. Italijanski premijer Đuzepe Konte proglasio je vanredno stanje narednih 12 meseci na području Đenove.

Izvor: N1

Dok traje istraga, iz italijanske vlade javnosti je poslata poruka da će za nesreću neko morati da plati.

Glavni tužilac Đenove Frančesko Koci saopštio je da je ljudska greška dovela do pada mosta prilikom čega je poginulo najmanje 39 ljudi.

Istražitelji detaljno analiziraju sve aspekte gradnje, projektovanja i održavanja mosta.

Ako je razlog ove tragedije nehat, "ko god da je napravio grešku, moraće da odgovara", izjavio je italijanski ministar saobraćaja.

"U savremenoj, civilizovanoj državi, kao što je Italija, ovakve tragedije ne smeju da se dogode. To je neprihvatljivo i neko će to skupo da plati", kaže ministar Danilo Tonineli.

I pre detaljnih analiza mediji pominju da iza tragedije stoji nemar i korupcija.

"Analiziraćemo sve ugovore i spremni smo da koncesionara kaznimo sa 150 miliona evra", izjavio je ministar rada i industrije Luiđi di Majo.

Vijadukt Morandi, na delu autoputa A10, urušio se usled jake oluje praćene grmljavinom, a svedoci tvrde da se urušio usled udara groma.

"Potpuno smo šokirani. Ne mogu da verujem da tako nešto može da se dogodi", izjavio je jedan građanin.

"To je potpuna drama, katastrofa. Verovatno će nam trebati godine da se naviknemo i da se svakodnevni život odvija bez tog dela puta", rekla je žiteljka Đenove.

Stručnjaci su već neko vreme upozoravali da je vijadukt problematičan zbog degradacije betona i visokih troškova održavanja. Godine 2009. je napravljena studija prema kojoj bi se most srušio i na njegovom mestu izgradio novi.

U izveštaju iz 2011. godine upozorava se na intenzivnu degradaciju zbog saobraćaja.

Ukupno je dug 1.182 metra. Ima tri pilona visine 90 metara. U nesreći se urušio jedan od tih pilona zajedno sa stotinak metara saobraćajnica.

"Ja nisam inžinjer i ne mogu ja da odlučim, ali ne možemo da godinama čekamo na novo rešenje. Neke stvari moraju da se urade što pre", rekao je gradonačelnik Koci.

U strahu od novih urušavanja evakuisane su i okolne zgrade, a mnoge poslovne i stambene jedinice moraće da se trajno napuste, jer konstrukcija srušenog vijadukta i dalje preti građanima Đenove.

Vanredno stanje narednih 12 meseci

Italijanski premijer Đuzepe Konte proglasio je vanredno stanje narednih 12 meseci na području Đenove.

"Prihvatili smo zahtev lokalnih vlasti i proglašavamo vanredno stanje narednih 12 meseci", rekao je Konte novinarima posle vanredne sednice vlade posvećene nesreće u Đenovi.

Konte je rekao da je vlada izdvojila pet miliona evra za to područje i dodao da je to prva mera vlasti.

Prema njegovim rečima, biće proglašen i nacionalni dan žalosti, ali se datum još utvrđuje, jer vlasti žele da se podudari sa sahranama žrtava.

Deo vijadukta Morandi preko reke Polčevere srušio se u utorak malo pre 12 sati. U trenutku nesreće na tom delu bilo je oko deset automobila koji su se survali u provaliju.

Tagovi: Đenova , most , autoput , Italija

Komentara 4

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Marionete

Lupaju ministri, premijer, svi u Italiji... Američki borbeni avion se zavzečio u niskom letu u Alpima (pre koju godinu), pravili piloti selfi, precvikali žičaru, survala se gondola sa 40 i kusur turista, skijaša, u ambis 100 metara - i, ko je odgovarao?

4 4

Jovan

Razumem Vašu potrebu da ispadnete dramatični, međutim, ovo što ste napisali je potpuna neistina. Jedino što se poklapa je to da američki avion prekinuo kabl koji je držao gondolu na žičari. Sve ostalo je pogrešno. Prvo, poginulo je 20 ljudi. Drugo, nije bilo "pre koju godinu", već 1998. Dakle, pre 20 godina. Treće, o kakvom "selfiju" govorite? Te godine jedva da su postojali mobilni telefoni, a kamoli telefoni koji mogu da prave "selfije". Stvarno ne razumem čemu pisanje ovakvih dezinformacija.

2 0

Ipak

Štednja!!!! Samo da se ne probije budžet. To je najvažnije. Ljudski životi su pod stavkom dva

20 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo