Japanci osmislili uređaj protiv neprijatnog mirisa obuće

Japanci osmislili uređaj protiv neprijatnog mirisa obuće Izvor: Reuters/Darren Staples

Za problem neugodnog mirisa obuće koji se posebno javlja tokom toplih letnjih dana, Panasonik je osmislio uređaj koji efikasno deluje noću.

Panasonik MS-DS100 je uređaj koji "napada" isovalerinsku kiselinu koja je prirodni uzrok neugodnog mirisa stopala, a koji stvara jedna od miliona bakterija koje žive na ljudskom telu Staphylococcus epidermidis.

Uglavnom bezazlen patogen koji kolonizuje ljudsku kožu kako bi preživeo, a zajedno sa Staphylococcus epidermidisom uzrokuje miris znoja kada stupi u interakciju s aminokiselinom poznatom kao leucin, koja se oslobađa kada se pojavi znoj na stopalima.

Uređaj MS-DS100 se stavlja u unutrašnjost obuće i pomoću jona koje u Panasoniku nazivaju "nanoe X", elektrostatičnih atomiziranih vodenih čestica koje ispuštaju 4,8 biliona hidroksil (OH) radikala po sekundi koji reaguju s hidrogenom (vodonikom) u česticama koje uzrokuju neugodan miris i neutralizuju ih.

Dovoljno je uključiti uređaj i gurnuti ga u obuću, nakon čega sledi širenje jona. Proces traje pet, odnosno sedam sati za "najuporniji miris",

Prodaja uređaja počinje u Japanu 20. septembra, a cena još nije poznata.

Tagovi: cipele , obuća , bakterije

Komentara 12

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Opanci

Nasi su nekad nosili iskljucivo koznu obucu i vunene carape.A vuna je poznata po tome da je dobara i leti i zimi,zimi greje a leti hladi zato sto propusta vazduh i koza dise.

12 3

Vlaja

Postoji navodno još bolje, ali neprovereno sredstvo: redovno pranje celig tela, s naglaskom na stopala, uz upotrebu sapuna. Vredi probati, ne može da škodi.

30 7

Lena

Odlično. Nije loše ko ima mali životni prostor. Japanci su čudo...oni ne spavaju...samo mozgaju...svaka čast.

28 4

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo