Pogubljenje u Nebraski posle 20 godina, prvi put injekcijom

Pogubljenje u Nebraski posle 20 godina, prvi put injekcijom Izvor: Tanjug/Eric Gregory /Lincoln Journal Star via AP

Američka savezna država Nebraska izvršila je prvo pogubljenje posle više od dve decenije, do sada neisprobanom kombinacijom lekova koja je uključivala i prvu upotrebu snažnog opijata fentanila u smrtonosnoj inekciji.

Smrtna kazna je izvršena nad Kerijem Dinom Murom (60), osuđenim na smrt zbog ubistva dvojice taksista u Omahi 1979. On je prvi osuđenik pogubljen smrtonosnom inekcijom u Nebraski, koja je prethodni put smrtnu kaznu izvršila 1997, električnom stolicom.

Svedoci su naveli da nije bilo vidljivih komplikacija prilikom pogubljenja. Mur je pogubljen nešto više od tri godine nakon što je Nebraska ukinula smrtnu kaznu, da bi je potom vratila godinu dana kasnije, zaslugom građanske inicijative koju je delimično finansirao republikanski guverner Pit Rikets.

Prvi put je iskorišćena mešavina četiri hemikalije. Nemački proizvođač lekova Frezenijus Kabi je prošle nedelje pokušao da spreči pogubljenje Mura, podnevši tužbu u kojoj je navedeno da je Nebraska ilegalno nabavila najmanje jedan lek te kompanije i da bi dozvola da se izvrši pogubljenje nanela štetu njenoj reputaciji i poslovnim vezama.

Federalni sudija je odlučio da javni interes za pogubljenjem ima prevagu nad zabrinutošću kompanije. Kompanija je odlučila da ne iznosi slučaj pred Vrhovni sud SAD.

Prema tužiocima, Mur je imao 21 godinu kada je ubio Rojela van Nesa tokom pljačke koju je izvodio s mlađim bratom, a novac je potrošio na drogu i pornografiju. Pet dana kasnije ustrelio je Mejnarda Helgelanda.

Tagovi: Smrtna kazna

Komentara 3

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Labud

Zemlja trećeg sveta. Kao Indonezija i Singapur. Možda imaju više para od pola istočne Evrope...ali badava! Socijalno tanka društva

28 32

Tonald Dramp

Milosrdna smrt, u poređenju sa patnjom i agonijom žrtava.

60 7

koki

Da ne pricamo o tome da je skoro pa 40 godina nadziveo sopstveni zlocin.

47 7

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo