Specijalni sud za zločine OVK, šta to beše?

Pitanje koje će predstavnici Srbije još postavljaju je kada će pripadnici OVK odgovorni za ratne zločine nad Srbima, odgovarati pred Specijalnom sudom koji je formiran u Hagu. I dok porodice ubijenih čekaju da prve optužnice uskoro budu podignute, u Tužilaštvu za ratne zločine u Srbiji, skeptični su da će se to uskoro dogoditi.

Izvor: N1

Prvo su kidnapovani i ubijeni srpski rudari u Belaćevcu na Kosovu i Metohiji. Od onda, maja 1998. zločini su se nizali. Nataša Šćepanović iz Udruženja porodica kosmetskih stradalnika, kaže da je do kraja 1999. godine kidnapovano oko 3.500 Srba i drugih nealbanaca koji su mučeni i ubijani.

“OVK je imala 141 zatvor za Srbe, mahom po privatnim kućama, broj ubijenih po tim zatvorima nikada nije tačno utvrđen”, podseća Šćepanović.

Hoće li zločinci odgovarati i kada će početi sa radom Specijalni sud za zločine OVK, koji je formiran još 2015. godine? Za sada, ni jedna optužnica nije podignuta. Kada će - odgovor na to pitanje nema ni zamenik tužioca za ratne zločine u Srbiji Mioljub Vitorović.

“Pre tri godine je bio odgovor 'do kraja godine', i svake godine je odgovor 'do kraja godine', i to pitanje kao što ste mi vi danas postavili, tako mi i juče postavio svedok koji čeka da bude svedok i koji gubi energiju i pita se da li je to još jedna igra i ima li smisla”, naveo je Vitorović.

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović rekao je da je ono što je izvesno da će novi tužilac u septembru stupiti na dužnost.

“Tvrde da su već uradili neke optužnice, da su skoro gotove, 'aj da sačekamo septembar”, poručio je on na šta je Vitorović konstatovao da Specijalni sud “ima više tužilaca nego optužnica”.

Vitorović dodaje i da Srbi mogu da se ljute na Hag i Prištinu, zbog nekažnjavanja zločina, ali je, on, kako kaže, najviše ljut na Beograd, zbog oslobađanja Gnjilanske grupe.

Zašto nije bilo sudskog epiloga ni za zločine nad Srbima počinjene pre ratnog stanja na Kosovu, upitao je predsednik Srpske koordinacije Duško Čelić.

“Stradanje mladića u Pandi, nešto nam je predsednik tada Vlade, sada Srbije, rekao da zna, ne znam da li je to što zna rekao pravosudnim organima koji bi trebalo da se bave time, nema sudskog epiloga”, podsetio je on.

Članovi radne grupe iz Srbije kažu da su prikupili oko 3.500 dokumenata koja se odnose na zločine koji su počinjeni na Kosovu i Metohiji i koje će proslediti Specijalnom sudu.

Komentara 9

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Jaki

Videcete kad pocnu da traze nase vojnike i policajce. I da ih hapse po tudjim granicama recimo kad krenu u crnu goru kroz makedoniju hrvatsku...

123 1

Koja

Zajednica srpskih opstina, sta li je to? Nase pamcenje je vrlo kratkotrajno.

45 113

Oliver

Čuš septembar!! Odalović dobro zna da od toga bema ništa! Koji septembar, 2041?

39 140

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo