Vesić: Krećemo u borbu protiv nelegalne gradnje u Beogradu

Vesić: Krećemo u borbu protiv nelegalne gradnje u Beogradu Izvor: N1

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić kazao je danas da će grad krenuti u borbu sa nelegalnom gradnjom i dodaje da u Beogradu ima 500.000 nelegalno izgrađenih kvadratnih metara.

Vesić je za Radio-televiziju Srbije rekao da će grad Beograd predložiti da se izmeni Zakon o planiranju i da će tražiti da se ubuduće ukrštaju informacije svih državnih organa kada je u pitanju takva gradnja. 

"Veliki broj nelegalnih objekata postoji zbog nesaglasnosti propisa. Koriste se različiti zakoni. Zakon o planiranju izgradnje, Zakon o legalizaciji. Investitori koriste svaku mogućnost koju im daju zakoni kako bi to radili", rekao je Vesić.

On je dodao da će grad tražiti da se legalizacija završava na drugostepenom organu, jer će tako moći da se ruše nelegalni objekti, a ne da se čeka odluka Upravnog suda. Vesić kaže da će tražiti zabranu priključenja nelegalnih objekata na bilo kakvu infrastrukturu - EPS, vodovod, jer će tako otežati onima koji nelegalno grade i da će jedan od zahteva biti i da se svaka nelegalna gradnja preko 100 kvadrata tretira ka pranje novca. 

Vesić je kazao da mnogi državni organi nisu radili svoj posao, poput inspekcije, vodovoda i svi oni koji su omogućili da se bespravne zgrade priključuju na bilo kakvu infrastrukturu i da zato treba da budu preduzetze mere kako se to više ne bi dešavalo. Upitan da li će se rušiti ono što je nelegalno građeno ili što je nadograđeno na postojećoj zgradi, Vesić je kazao da ukoliko je neko nadograđivao do trenutka donošenja Zakona o legalizaciji ima mogućnost da se legalizuje, ako ne onda nema takvu mogućnost. 

"U Beogradu je nelegalna gradnja i naplata javnog prevoza najveći problem. Došlo je vreme da se nelegalnoj gradnji stane na put jer kada se gradi tada se plaćaju doprinosi za građevinsko zemljište gradu, a od tih doprinosa se gradi infrastruktura", rekao je zamenik gradonačelnika.

Ministarstvo građevinarstva: Pomoći ćemo Gradu

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture saopštilo je da podržava napore gradske vlasti u Beogradu i želi da pomogne da se izbori sa sve većim brojem nelegano izgrađenih objekata.

Važno je istaći, kako je navedeno, da su investitori ogroman broj nelegalnih objekata u Beogradu izgradili pre svega kršenjem i nepoštovanjem Zakona o ozakonjenju, ali i "nepostupanja nadležnih opštinskih i gradskih organa i inspekcija, čiji je posao da sprečavaju nelegalnu gradnju koja predstavlja krivično delo". Dodaje se da se Zakonom o ozakonjenju jasno određuje da nijedan objekat koji je bez dozvole sazidan posle donošenja zakona (novembar 2015. godine) ne može da bude ozakonjen.

"Zakon utvrđuje jasnu i transparentnu proceduru, kao i alate kojih opštinski i gradski građevinski inspektori treba da se pridržavaju u utvrđivanju činjenica da li i koji objekat može da bude predmet ozakonjenja", navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo je dalo punu podršku idejama za izmenu drugih propisa, pre svih poreskih i komunalnih, koji bi onemogućili investitore nelegalnih objekata da dobiju legalne priključke za električnu energiju, vodu i kanalizaciju.

Pojedine mere su, kako se navodi u saopštenju, već sastavni deo izmena Zakona o planiranju i izgradnji, koje je Ministarstvo završilo i koje će se uskoro naći pred Vladom Srbije.

"Nelegalna gradnja je veliki problem ne samo Beograda, već i čitave Srbije i zahteva adekvatno uključenje ne samo Ministarstva i lokalnih samouprava, već i drugih institucija Srbije, od policije, tužilaštva, poreskih organa, Elektrodristribucije Srbije, Agencije za sprečavanje pranja novca i svih ostalih", saopštilo je Ministarstvo građevinarstva.

Komentara 147

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

petar

Nakon 6 godina apsolutne vlasti???? Bravo genijalci

15 1

Lala land

Eto novih clanova u SNS!Tatatatiraaa

16 1

Misa

Da li ce gospon Vesic biti vredan i brz kao kad je gradio"pevaljku" na Slaviji i uklanjao politicki "nelegalne" spomenike.!?Mislim da nece,jer je ovo preopasan posao,a ima puno i "nasih".

17 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo