Na operaciju ili snimanja čeka 72.540 pacijenata

Na operaciju ili snimanja čeka 72.540 pacijenata Izvor: N1
Ilustracija

U srpskim bolnicama na operaciju ili na različite vrste snimanja čeka 72.540 ljudi. Najduže su liste čekanja za operaciju katarakte, ugradnju veštačkog kolena i kuka, koronarografiju srca, stavljanje veštačkih valvula, ali i snimanje glave i kičmenog stuba na magnetnoj rezonanci, piše Politika.

U proseku, na najtraženije intervencije čeka se oko dve godine, ali se dešava da pacijent na red za operaciju stigne i posle šest godina.

Po listama čekanja koje se objavljuju na sajtu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, na primer, čovek koji je u užičkoj bolnici zakazao operaciju ugradnje veštačkog kolena u januaru 2013. doći će na red u martu 2019. godine. A bolesnik koji je prošlog meseca stavljen na listu u Institutu "Banjica" biće operisan u januaru 2022. godine. Ako se sudi po zvaničnim listama, danas će u ovoj ustanovi biti operisan bolesnik kome je operacija kolena zakazana u decembru 2014. godine.

Kako saznaje "Politika", na kardiohirurške intervencije najduže se čeka u Institutu za kardiovaskularne bolesti "Dedinje", zatim u Kliničkom centru Srbije i KC Kragujevac, dok se na VMA, u KC Niš, bolnicama u Kruševcu i Užicu, KC Kragujevac i KBC "Zvezdara" najduže čeka na ortopedske intervencije.

Komentara 32

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Mala

Dobre su ove liste čekanja - ništa strašno, malo stisneš zube i brzo prođe... Po principu - Đekna još nije umrla, a ka' će, ne znamo! Nego šta bi sa onim solomonskim rešenjem - ako ne zakažeš pregled u roku od mesec dana, ideš privatno pa ti zavod refundira?!? Hahaha - naravno i to je mlaćenje prazne slame, kao i cela ova država...

2 0

Aleksis

Savet svima, koji cekaju. Nemojte umreti cekajuci, uclanite se u stranku i ona ce vam sve resiti preko reda.

10 2

Gastarbeiter

Ja sam u ponedeljak dobio uput za CT pregled, u utorak vadio krv,rezultat stigao popodne i u sredu su me pregledali u - Nemačkoj!-Razlika između Srbije i Nemačke se za svetlosne godine uvećava,uprkos AV:"Imamo veći rast od nemačkog!"

30 125

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo