Nakon pet godina muzej u sirijskom Idlibu opet otvorio vrata

Nakon pet godina muzej u sirijskom Idlibu opet otvorio vrata Izvor: Omar Haj Kadour / AFP

Muzej u sirijskom gradu Idlibu je, nakon petogodišnjeg prekida, ponovo otvorio vrata izlažući deo svoje zbirke dok traje rat u toj zemlji.

U dvema dvoranama posetioci će moći da vide mozaike, skulpture, kapitele, amfore i glinene posude iz doba antike.

Muzej je otvoren zahvaljujući naporima grupe domaćih akademika i arheologa pošto je od 2013. bio zatvoren. Već u ponedeljak desetine posetilaca razgledalo eksponate na izložbi.

"Obnovili smo zgradu i vratili je u život", rekao je zvaničnik ministarstva kulture Ajman al-Nabo na svečanom otvaranju.

"Ovo je poruka celome svetu, posebno Unesku, da preuzme odgovornost za arheološka nalazišta" u Idlibu, istakao je on.

Pokrajina Idlib, na severozapadu Sirije, koju kontroliše džihadistička grupa Hajat Tahrir al-Čam, bogata je muzejima i arheološkim nalazištima iz doba antike, među kojima je naselje Ebla podignuto u vreme jednog od najstarijih sirijskih kraljevstava.

U muzeju u Idlibu koji je otvoren 1989, pre rata je bio izložen najveći deo predmeta pronađenih tokom iskopavanja u Ebli, nalazištu poznatom po glinenim pločama iz 2.400 do 2.300 pre Hrista, a koje svedoče o postojanju prvog pisma.

U prvim godinama rata antički lokalitet Ebla razoren je i opljačkan u borbama pobunjenika i režima, a muzej u Idlibu je bio na meti vazdušnih udara.

Tagovi: idlib , Sirija , Muzej

Komentara 2

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

IQ

E sad možemo komotno u Siriju da idemo u muzej...

4 2

Nenad-EU

Ko zapravo ratuje protiv koga i za čega u toj Siriji?

8 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo