Krah turske lire - posledica Erdoganovog "ekonomskog čuda"?

Turska je pred ekonomskim kolapsom... Dramatični pad vrednosti turske lire i žestok tempo inflacije se ne smiruju. Krah turske ekonomije nije došao preko noći - privreda već mesecima grca pod pritiskom spoljnopolitičkih neizvesnosti i neadekvatne ekonomske politike. Poslednji udar bile su najnovije američke sankcije na turski čelik i aluminijum.

Izvor: N1/ Agencije

Dok predsednik Redžep Tajip Erdogan za se krivi "nepirjatelje" koji protiv Turske vode "ekonomski rat", stručnjaci upozoravaju da bi ovo mogao da bude tek početak dublje ekonomske recesije, koja bi mogla da se prelije i na Evropu.

Posledice dramatičnog pada lire već se osećaju - roba iz uvoza je skuplja, a dugovi u stranim valutama drastično veći. Građani - sve nervozniji.

"Moj biznis je u opasnosti jer prodajem uvoznu robu. Danas ćemo morati da podignemo cene, jer su proizvodi preko noći poskupeli za 20 odsto, zbog fluktuacije kursa lire. To će sigurno uticati na kupce", kaže trgovac Okan Gunej.

"Zemlja se kreće u pogrešnom pravcu, a kraj se ne čini previše svetlim. Svi smo uplašeni, jer ne možemo da znamo šta će se dešavati, pa ni do kraja meseca", kaže oglašivač Dilek Elidermir.

Od početka godine, lira je izgubila trećinu vrednosti u odnosu na evro i dolar, a u danu kada je američki predsednik najavio da će udvostručiti carine na turski čelik i aluminujum, vrednost lire je pala za još 20 odsto. Predsednik Erdogan sve naziva ekonomskim ratom uperenim protiv Ankare, ali ne priznaje poraz.

"Verujem da će se valuta vratiti na razuman nivo u okvirima ekonomskih zakona. Ne brinite. Nikada nismo odstupali od pravila slobodnog tržišta, pa nećemo ni sada", rekao je Erdogan.

Stručnjaci, pak, tvrde da je jedini ekonomski zakon u Turskoj - sam Erdogan.

"Čisto sumnjam da će mere koje preduzima Turska biti dovoljne da stabilizuju liru. Osnovni problem je u tome što su pod Erdoganom sve ekonomske institucije obesmišljene", smatra ekonomista Majk Ingram.

Krah ekonomskih institucija došao je kao posledica Erdoganovog ekonomskog čuda - veštački proizvedenog stranim zajmovima i niskim kamatama. Drugi, jednako važan, uzrok krize lire su loši odnosi sa SAD i približavanje Turske Rusiji.

"Erdogan je tokom vikenda rekao da, ako SAD nastave sa sankcijama i carinama, da će potražiti saveznike na drugom mestu. Znamo i da su ruski predsednik Putin i Erdogan razgovarali telefonom tokom vikenda, mislim da je to ono što najviše plaši investitore - neizvesnost i rizik", dodaje Ingram.

Okidač poslednje runde krize je odbijanje Turske da Vašingtonu isporuči američkog sveštenika Endrua Bransona, koji je, zbog navodnih veza sa Fetulahom Gulenom, već dve godine u turskom zatvoru. U turskim zatvorima je više od 50 zapadnih državljana i zaposlenih, piše američki Politiko, nazivajući to Erdoganovom "talačkom diplomatijom", čiji je cilj da iznudi ustupke od saveznika na Zapadu.

"Mislim da je pad turske lire tek početak prave ekonomske krize, moguće recesije u Turskoj. Sve dok ne vidimo ozbiljan zaokret u turskoj ekonomskoj politici, investitori će nastaviti da povlače novac iz Turske, što će uzokovati još veću krizu, jer Turska u velikoj meri zavisi od stranog novca", misli ekonomista Karsten Brzeski.

Krahu lire izložene su i evropske banke koje posluju u Turskoj, pa bi ekonomsko-politička tvrdoglavost Ankare i Vašingtona, mogla da ima domino-efekat po stari kontinent.

Komentara 34

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Z

Oces kalifat u 21om veku...

14 3

Srbobran

To su ti isti Turci koji će toliko puno (lira) da ulože u naše firme i da nas izbave iz krize. Onomad čvrsto obećao AV...

34 1

Miki

Amerika se davi u vlastitim dugovima pa ne bira kako da se spasi.

15 16

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo