Preferans finansiran iz budžeta, novac sa konkursa za nauku

A za šta se sve izdvaja novac iz budžeta gradova i opština? Na listi je i preferans, popularna igra velikog broja kartaroša. Naime, poreski obveznici biće četvrti na "prefu" jer će finansirati turnir u obližnjem Elemiru.

Izvor: N1

Tamošnji preferans klub dobio je iz zrenjaninskog budžeta 300.000 dinara za organizaciju turnira. Kako to pravdaju lokalni čelnici?

Od nečije omiljene kafanske zabave do stavke u budžetu grada Zrenjanina. Na konkurs za rapodelu sredstava iz oblasti nauke i obrazovanja, prijavio se lokalni preferans klub, i prošao bolje nego što je mislio.

Preferans klub iz Elemira na konkursu je tražio 300.000 dinara za organizaciju turnira, a po predlogu komisije, odobreno mu je - 400.000. Tek nakon što je priča izbila u javnost, iznos je umanjen za tih 100.000 dinara, s obrazloženjem da je u pitanju bila tehnička greška.

Kakve veze imaju preferans i obrazovanje? Predsednik komisije kaže - u pitanju je igra koja razvija pažnju, trenira koncentraciju i propagira fer plej.

"Uvažavajući činjenice da nisu svi mladi naklonjeni isključivo prirodnim i društvenim naukama, kao ni umetnosti ili aktivnom bavljenju sportom, a u želji da omladini ponudimo što raznovrsnije mogućnosti pronalaženja sebe u kvalitetnim aktivnostima u cilju prevencije društveno neprihvatljivog ponašanja i ispraznog trošenja vremena, Komisija je odlučila da se ova aktivnost može voditi pod obrazovanjem", kaže Slaviša Vlačić, predsednik komisije.

Predsednik komisije inače je član gradskog veća, baš kao i Pero Pilipović, jedan od najistaknutijih takmičara kluba iz Elemira. Pilipović u toj činjenici ne vidi sukob interesa - kaže - na funkciji je tek dve godine, a turnir se iz gradske kase finansira poslednje četiri.

"Taj isti iznos se izdvaja i sad. Da je povećan, da je nešto menjano... mislim da nema nikakvog sukoba interesa u celoj ovoj priči", kaže Pilipović.

Upitan da li poznanstva pomažu, on kaže: "U ovom slučaju ne. Mislim da preferans kao igra, pogotovo u Zrenjaninu koji je centar preferansa, zaslužuje to".

A zaslužuje li 300.000 dinara, deset puta više od novca koji iz gradskog budžeta za celu godinu dobije lokalni šahovski klub?

"Tu su troškovi sudije, troškovi saveza koji vodi turnir, troškovi, da kažem, devojaka, hostesa koje uručuju nagrade. Kupovina karata - za tih šest kola svako kolo se igra sa novim kartama. Šest dana, to je 300 špilova. To je ozbiljna cifra karte samo kupiti", kaže Vladimir Zečević, menadžer turnira.

Očekuje, kaže, oko 70 učesnika, među kojima će biti i kartaša iz regiona, za koje je neophodno platiti prevoz i smeštaj.

Komentara 59

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

ZR

Promaklo vam je da napisete gde se jos daje novac poreznih obveznika Zrenjanina. E, ventilacija i protivpožarna zaštita putnog saobraćaja tunela!!!! Pa u ZR nema ni podvoznjak koji moze da se tretira kao tunel, a ne tunel. Istrazite i napisite koliko je novca iz budzeta i kome otislo u Klek, inace selo odakle potice gradonacelnik Zrenjanina. Svasta bi jos napisao ali mi nece objaviti komentar. Klek u srcu, Hercegovina u srcu (isto iz kleka), ... i naravno svima njima pare na racunu, a ti narode placaj.

25 0

Miruna

Posto su sredili vodu,moze sad i to!

34 0

revoltiran

Zrenjaninci, koliko vas nije izaslo na izbore (50-60%)? Koliko vas je prodalo glas za milostinju, obecanje o uhlebljenju na drzavnim jaslama, da se pomogne vidjenijem coveku iz sela (clanu partije), jer ce on resiti vase goruce probleme? Koliko je glasacki karavan iz drugih delova Srbije preoteo glasova jer niste izasli na izbore? OVO VAZI NE SAMO ZA VAS ZRENJANINCE, VEC I ZA OSTALE GRADJANE SRBIJE. Necu reci drzavljane Srbije, jer daleko smo mi od kategorije - drzava. Kako smo birali tako nam i Bog pomogao.

77 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo