Električni auto sa dodatnim napajanjem - solarnim panelima

Električni auto sa dodatnim napajanjem - solarnim panelima Izvor: Reuters/Screenshot

Nemački startap iskoristio je toplo leto u Bavarskoj da testira električni auto sa solarnim panelima, koji dopunjavaju bateriju tokom vožnje. Osnivači kompanije Sono Motors kažu da njihov model Sion ima dvojako napajanje.

Može da se puni pomoću konvencionalnih punjača za električna vozila ili solarnih panela.

U školjku automobila ugrađeno je 330 solarnih ćelija, što mu tokom sunčanog dana, produži vožnju za oko 30 kilometara, u odnosu na uobičajenih 250 kilometara, koliko prelazi sa jednim punjenjem.

Solarni paneli Izvor: Reuters/Screenshot

Auto će praviti lokalni proizvođač čije će ime biti poznato u prvoj polovini sledeće godine. Već imaju pet hiljada narudžbina.

Početna cena je 16 hiljada evra bez baterije, koja košta dodatne četiri hiljade.

"Sion je auto za svaki dan za gradsku vožnju. Ima i veliki prtljažnik u koji staje sve kad idete u kupovinu, na primer. Može da vuče i prikolicu. Unutrašnjost smo pojednostavili, ali učinili komfornom za svakodnevnu vožnju. Sedišta se greju, auto ima klimatizaciju i veliki info-tejment sistem, na koji možete da povežete mobilni telefon. Sve u svemu, to je jednostavan auto koji ima sve što je potrebno", kaže direktor Sono Motors Lorin Han.

Izvor: Reuters

Komentara 9

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Superhik

Sunce ti kalaisano !

7 0

Ariljac

Uvesce Alek porez na Sunce

18 1

Milos

Ovo je samo "gimmick". Uglovi pod kojima se auto krece daju malu efikasnu povrsinu. 30 km je u optimalnim lab. uslovima a u praksi je to manje od 5. Ne opravdava ulaganje inace bi drugi to vec stavili.

8 4

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo