Da li stavovi SAD i EU o Kosovu počinju da se razilaze?

Nemačka i Velika Britanija saglasne su da je bilo kakvo pomeranje granica u regionu – previše rizično, dok su SAD nešto fleksibilnije i podržavaju "kreativnost" dve strane. Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, koja je u poseti Srbiji, prenela je dobro poznat stav Moskve - poštovaćemo svaki dogovor koristan za Srbiju.

Izvor: N1

Da li će administrativna linija sa Kosovom biti pomerana i da li se za to zalažu i najveći svetski igrači? Stav Rusije napisan je u rezoluciji UN 1244, kaže Marija Zaharova. Ali dodaje da će ta zemlja “poštovati odluke koje će biti korisne za narod Srbije“.

“Rešenje, odluka Srbije koja će biti usvojena je rešenje srpskog naroda, odluka srpskog naroda. Rusija će se prema tome ponašati sa poštovanjem. Ali ovo je pitanje koje vi morate da postavite sami sebi, da li će kod vas biti problema s tim”, poručila je Zaharova.

Iz EU uobičajena poruka, bez komentara o mogućoj razmeni teritorija. Trajno rešenje za Kosovo znači moguće, održivo i realistično rešenje u skladu s međunarodnim pravom oko čega Priština i Beograd treba da postignu saglasnost, saopšteno je u Briselu.

Ipak, države članice upozoravaju da promena granica u regionu može biti veoma rizična i destabilizujuća.

“Normalizacija odnosa Srbije i Kosova presudna je za bezbednost, stabilnost i prosperitet obe zemlje, ali i šireg regiona. Vlada Velike Britanije veruje da to treba da bude osnova za priznavanje nezavisnih i suverenih država unutar aktuelnih granica… Smatramo da pozivi o korekciji nacionalnih granica mogu biti destabilizirajući”, saopšteno je iz Ambasade Velike Britanije u Prištini.

U sličnom tonu se oglasila Nemačka. Za RSE podsećaju na nedavnu izjavu nemačkog amabsadora na Kosovu Kristijana Helta, koji je naveo da bi “podela Kosova mogla da dovede do stvaranja potencijalnih destabilizirajućih efekata u regionu i šire“, zbog čega je ta država kategorički protiv.

Za to vreme iz Ambasade SAD u Beogradu blagi zaokret, i poruka da je vreme za dogovor.

“Vreme je da uključeni u pregovore budu kreativni i fleksibilni, jer oni moraju da predlože rešenje koje neće doći sa strane. SAD su spremne da pomognu da se dođe do međusobno dogovorenog sporazuma”, poručuje se u saopštenju Ambasade.

dragan janjić Izvor: N1

Dragana Janjića, glavnog urednika agencije Beta, nije iznenadilo razmimoilaženje između Amerike i evropskih zemalja, jer "svi gledaju svoje prioritete".

Americi je to Kosovo, odnosno trajno rešavanje odnosa sa Srbijom, dok je Evropa zainteresovana za moguće negativne efekte promena granica u regionu. I Rusija se, tumači Janjić posetu Zaharove, protivi promeni granica.

“S obzirom na ovakvu podelu snaga očekujem da će u ovom trenutku stvari da počnu da se kreću u onom pravcu u kome su sada krenuli Vučić i Tači, a to je neki razgovor o razgraničenju, ali kako će se to završiti i koji modeli će biti upotrebljeni to je vrlo upitno, ti modeli mogu biti na neki način naslonjeni na Briselski sporazum, mogu da ne budu uopšte naslonjenji na Briselski sporazum. Sve zavisi od unutrašnjih odnosa - na Kosovu i u Srbiji - i od međunarodnih stavova”, ocenjuje urednik Bete.

Janjić kaže da je, ukoliko do razgraničenja i dođe, postoji više opcija, ne samo pomeranje granica. Jedna od mogućnosti je da opštine na severu Kosova u kome pretežno žive Srbi i opštine na jugu Srbije u kome pretežno žive Albanci, dobiju isti status.

Komentara 5

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Stormtrooper

Ja se nadam haosu na celom evropskom kontinentu. :D

2 141

Kosovo Jug

Budimo realni, sve ove uzasne scenarije su Vuciq i Taqi dogovorili mnogo ranije,sad im ostaje da srede da narod ne zanoveta mnogo. Obojicu su na VLAST doveli iz istog centra,oni prihvatili zarad moci i sad im e se diriguje. Vuciq nikad ne bi bio vlast da zutaci nisu odbili ove scenarije i odbili sporazum tj fakticki priznanje Kosova i zato su svrgnuti sa vlasti. Vuqic je sve prihvatio samo da dobije moc i vlast a dalje svi vidimo sta to znaci(posledice) uopste u zivotu u Srbiji. Ali mnogi su lomili zube na Koso u to Tadic najbolje zna....

27 123

Опљачкани пензионер

Мени није јасно како то Србија размењује територије сама са собом.И питам се,дали ћемо им дати коридор 10 а за Грчку да идемо преко Бугарске.Додуше код овакве ба..е на власти све је могуће.

18 139

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo