Matić izaslanik Vučića za pitanje nestalih sa Hrvatskom

Matić izaslanik Vučića za pitanje nestalih sa Hrvatskom Izvor: N1

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić imenovao je Verana Matića za svog specijalnog izaslanika za rešavanje pitanja nestalih sa Hrvatskom, saopšteno je iz kabineta srpskog predsednika. Kao specijalni izaslanik predsednika Srbije, Matić će sarađivati s posebnim savetnikom hrvatske predsednice za pitanja nestalih, gradonačelnikom Osijeka Ivicom Vrkićem.

Vučić je nedavno na sastanku s Vrkićem rekao da je rešavanje pitanja nestalih najvažnije civilizacijsko i humanitarno pitanje za Srbe i Hrvate i da državni organi Srbije čine sve radi pronalaženja nestalih i rasvetljavanja njihovih sudbina.

U saopštenju se podseća da u Deklaraciji o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja Srbije i Hrvatske koju su 20. juna 2016. godine u Subotici potpisali srpski predsednik Aleksandar Vučić, tada kao predsednik Vlade, i hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović, rečeno je da su obe države saglasne da je potraga za nestalim licima prioritetno humanitarno pitanje i da će uložiti iskrene i maksimalne napore u traženju nestalih lica.

Matić je u pisnoj izjavi naveo da mu je čast što ću biti u prilici da doprinese rešavanju tako značajnih pitanja za porodice nestalih i uspostavljanje uslova za normalizaciju odnosa između Srbije i Hrvatske.

“Porodice čiji su najdraži nestali pre gotovo trideset godina moraju da dobiju informacije o njihovoj sudbini, bez obzira kojem narodu oni pripadaju i koju su ulogu imali tokom ratnih zbivanja. Pitanje nestalih je prvenstveno humanitarno i civilizacijsko pitanje. Ono je takođe važno i za suočavanje sa prošlošću, kao i za demokratizaciju društva, vladavinu prava i evropske integracije”, poručio je Matić.

Dodao je i da mu je drago što će na ovom važnom zadatku sarađivati sa Vrkićem, i da će nastojati da depoplitizuju proces potrage za nestalim licima, i da pomognu da intenzitet aktivnosti svih strana bude najveći mogući, u kontinuitetu i bez obzira na dnevno političke odnose.

“Cilj nam je da doprinesemo da se efikasnije primenjuju svi potopisani sporazumi i protokoli, pomognemo da saradnja između institucija koje se bave pitanjem nestalih bude efikasnija i unutar Srbije i Hrvatske, kao i da se unaprede kapaciteti institucija u čijim je nadležnostima potraga za nestalima”, istakao je Matić.

Pored oslanjanja na komunikaciju sa građanima koji bi mogli da imaju korisne informacije o sudbini nestalih, udruženja koja imaju najbolju dokumentaciju, nevladinih organizacija koje se specijalizovano bave suočavanjem sa prošlošću, Matić dodaje da će nastojati da se otvore i arhive, značajne za ceo ovaj proces, utvrđivanje sudbine nestalih i mesta stradanja.

“Angažman specijalnog izaslanika ne shvatamo kao zamenu za institucije, već kao dopunu njihovim dosadašnjim naporima i aktivnostima, sa dobrom voljom da se uspostave neophodni mostovi unutar institucija naše dve zemlje, nevladinog sektora i udruženja nestalih unutar Srbije i Hrvatske. Ovo nije profesionalni angažman i obavljaćemo ga bez nadoknade, i bilo kakvih privilegija”, objasni je Matić.

Ističe i da očekuje da sve strane pristupe rešavanju problema nestalih sa istim uverenjima, bez bilo kakvih uslovljavanja.

Komentara 15

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Mara

Humano! Porodice nestalih zasluzuju da znaju šta se u stvari sa njima desilo.

80 9

Anči

Rašavanje ovih slučajeva je od prevelikog značaja. Njihovim porodicama to je potrebno, potrebno im je da znaju šta se u stvari sa njima desilo a i da im vrate posmrtne ostatke da ih sahrane po našim običajima a i da znaju gde im sveću mogu upaliti.

130 8

Velizar

Dobra odluka Vučića! Veran se dokazao kao sposoban menadžer.

113 15

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo