Brnabić o slučaju Južnih vesti: Možete da se žalite

Brnabić o slučaju Južnih vesti: Možete da se žalite Izvor: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Premijerke Ana Brnabić je, komentarišući navodni dug portala Južne vesti koji im je utvrdila Poreska uprava pozivajući se na Zakon o javnom informisanju i Uredbu Vlade, rekla da ima poverenje u državne organe i da Južne vesti mogu da se žale.

Premijerka je u Prokuplju rekla da nije ulazila u pojedinačne slučajeve, pa ni u kontrolu ovog onlajn medija na jugu Srbije, ali je rekla "da nije ništa čudno" što je kontrola trajala više meseci, kao i da se zaposleni u Poreskoj upravi "bave jako značajnim i užasno teškim poslom".

Međutim, Južne vesti pišu da je premijerka "ignorisala činjenicu da u finansijskoj kontroli nisu nađene nepravilnosti, već da se navodni dug ogleda kroz zakone i uredbe koje nisu baš u opisu posla poreskih inspektora, a posebno je paradoksalna činjenica da se privatni mediji kažnjava po uredbi koja se odnosi na javni sektor".

"Ili su našli nepravilnosti ili nisu našli. Ako su našli, onda Poreska uprava mora da postupa u skladu sa zakonom, ako nisu našli, onda ništa ne mogu da urade. Ako vi mislite da ta nepravilnost koju su našli nije u skladu sa zakonom, onda možete da se žalite i da iskoristite sve pravne institucionalne mehanizme i da se borite protiv takve odluke", istakla je Brnabić.

 Dodala je i da ima puno poverenje u Poresku upravu, kao i da ljudi u Srbiji "nisu navikli da poštuju zakone svoje zemlje i plaćaju poreze".

"Mislim da radnici moraju da se prijavljuju, da porezi moraju da se plaćaju i da onaj ko ne prijavljuje radnike i ne plaća poreze mora da bude kažnjen. Ako to nije slučaj sa Južnim vestima, onda je sve OK i svaka čast, ali možete da se žalite", poručila je premijerka.

Južne vesti su, kako navode, iskoristile sva raspoloživa pravna sredstva i predmet je trenutno pred Upravnim sudom, ali i pored toga što proces traje, Ministarstvo finansija pokrenulo je proceduru prinudne naplate i pre konačne odluke suda.

Portal iz Niša navodi i da je Brnabić već bila upoznata sa intenzivnim poreskim kontrolama Južnih vesti, jer joj je predstavnik Misije OEBS Harlem Desir još pre nekoliko meseci ukazao na probleme tog portala.

Ona je tada pozvala Poresku da okonča kontrole ukoliko nema razloga za to. Međutim, umesto obustave, kontrole su se intenzivirale, pa je na predmetu Južnih vesti, prema nezvaničnim informacijama, u jednom trenutku radilo čak 12 inspektora, prenosi portal.

Komentara 14

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Zoran

Fikus.

2 0

Slavko

"Mislim da radnici moraju da se prijavljuju, da porezi moraju da se plaćaju i da onaj ko ne prijavljuje radnike i ne plaća poreze mora da bude kažnjen." Pa zašto se onda ne postupa u skladu sa Zakonom, jer ni premijerki nije tajna da se širom Srbije upravo tako radi - ne prijavljuju se radnici, ne plaćaju se porezi, ne uplaćuje se u penzioni fond, ili, u najboljem slučaju, uplaćuje se minimalac, a ostatak na ruke?!

28 124

maxzsa

Gospodja Premijer ocigledno prejudicira ishod parnice upravng suda iako je nepoznanica koji zakon treba primeniti !

30 114

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo