Survala se turska lira

Survala se turska lira Izvor: Shutterstock

Turska lira danas je naglo pala, dovodeći u pitanje finansijsku stabilnost zemlje, pošto su investitori zabrinuti za neortodoksne ekonomske politike predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i spora sa SAD koji je doveo do sankcija.

Lira je danas pala na rekordno nizak nivo prema dolaru - 6,24 lire za jedan dolar, posle čega se oporavila na 5,92, ali je to i dalje ogromnih sedam odsto pada u jednom danu. Turska valuta je pala 66 odsto od početka godine, što je poskupelo robu u Turskoj, a i uzdrmalo poverenje stranih investitora.

Jedan od okidača novog pada valute je sukob sa SAD oko zatvorenog američkog sveštenika u Turskoj koja ga optužuje za špijunažu i terorizam u vezi s pokušajem puča pre dve godine.

Vašington traži oslobadjanje sveštenika i uveo je finansijske sankcije dvojici turskih ministara, a upozorio je i na moguće dodatne kazne. Sastanak na visokom nivou u sredu u Vašingtonu zvaničnika Turske i SAD o zatvorenom svešteniku nije doneo rešenje.

Investitori su zabrinuti i zbog Erdoganove ekonomske politike. Turski predsednik vrši pritisak na centralnu banku da ne podiže kamatne stope kako bi se nastavilo podsticanje privrednog rasta. On tvrdi da više kamate vode većoj inflaciji, što je u suprotnosti s onim što kaže standardna ekonomska teorija.

Nezavisni analitičari ocenjuju da bi centralna banka trebalo da podigne referentne kamate da obuzda inflaciju i podrži liru.

Centralne banke bi trebalo da bude nezavisne od vlade kako bi osigurale najbolje mere za privredu a ne za političare. Otkad je Erdogan dobio veća ovlašćenje, on izgleda ima i veću kontrolu nad centralnom bankom.

“Ako oni imaju dolar, mi imamo narod i Alaha”

erdogan Izvor: REUTERS/Henry Nicholls

Erdogan je juče predstavio pad valute kao "kampanju" da našteti Turskoj i pozvao narod da ne brine.

"Ako oni imaju njihov dolar, mi imamo narod, imamo Alaha", rekao je turski predsednik.

Prošle nedelje, Erdogan je pozvao Turke da prebace strane valute i zlato u liru kako bi pomogli turskoj valuti.

Ministar finansija Berat Albajrak, koji je Erdoganov zet, trebalo bi danas da predstavi obrise novog ekonomskog modela.

Pad vrednosti valute je posebno bolan za Tursku zato što veliki deo svog privrednog rasta finansira stranim investicijama. Padom lire, povećava se i dug turskih kompanija i domaćinstva koja imaju dug u stranoj valuti.

Zajedno s inflacijom od skoro 16 odsto, to je je nanelo dosta štete turskoj privredi.

Strani investitori bi mogli povući svoj novac, što bi pojačalo pad valute i verovatno dovelo do finansijske nestabilnosti.

Turske nevolje odrazile su se i na svetska tržišta i gurnula nadole berzanske indekse, dok su ojačale dolar, koji trgovci kupuju u vreme kriza.

Danas je evro pao na najniži nivo prema dolaru u poslednjih 13 meseci, pošto je Fajnenšal tajms (Financial Times) javio da je Evropska centralna banka zabrinuta za moguće gubitke u bankama iz evrozone koje rad u Turskoj.

Analitičari ocenjuju da bi moglo biti gubitaka za banke, ali da turski ekonomski problemi ne predstavljaju veliku pretnju za Evropu ili druge velike privrede, kao što su SAD.

Komentara 17

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

crni domino

E, Alah ce da ti pomogne Turcine, Vucicev prijatelju!

17 3

Iskusni Minutes

Venezzuelllaaa...!

11 2

Cvecar

A slabasna Evropa sta kaze na ovo!Ocekuju li da Turska pusti sve migrante ka nama ili ce se iznenaditi!

9 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo