Sloga: Vlast sa stranim investitorima dogovara minimalac

Sloga: Vlast sa stranim investitorima dogovara minimalac Izvor: N1

Sindikat Sloga je ocenio da je iznos minimalne cene rada u Srbiji uslovljen netransparentnim dogovorima vlasti i stranih investitora, umesto da se određuje socijalnim dijalogom predstavnika većeg broja sindikata i velikih i malih firmi.

"Priča o minimalcu u Srbiji je odavno devastirana nepostojećim i fingiranim socijalnim dijalogom dva reprezentativna sindikata, malog udruženja Unije poslodavaca i države u instituciji zvanoj Socijalno-ekonomski savet (SES)", istakla je Sloga u saopštenju.

Navedeno je da strani investitori dolaze u Srbiju da bi ulagali u "šrafciger industriju" zbog jeftine manuelne radne snage i često visokih subvencija.

"U takvim fabrikama i pogonima radnici rade za minimalac unapred dogovoren između države i stranih investitora, eventualno koji procenat više, budući da im se kroz isplatu zarade često uračunava topli obrok i prevoz do posla, a što dokazuju dosadašnji brojni štrajkovi i protesti radnika nezadovoljnih zaradama i uslovima neplaćenog prekovremenog rada kod stranog poslodavca", ukazala je Sloga.

Dodaje se da "takvu lošu situaciju radnika kod stranih poslodavaca koriste i mnogi domaći neodgovorni poslodavci, posebno po unutrašnjosti Srbije gde ima mnogo nezaposlenih i sve više gladnih ljudi, pa pojedini radnici u trgovinama, trafikama, kafićima, pekarama i na sezonskim radovima" primaju manje i od "minimalca".

"Jedan od načina da se odredi veća minimalna cena rada je da se predefinišu učesnici Socijalno-ekonomskog saveta i da se uključe i drugi sindikati, ali i predstavnici velikih i malih stranih investitora", navela je Sloga i dodala da je drugi, mnogo efikasniji način, "da se sinhronizovanim štrajkovima po čitavoj Srbiji strani i domaći poslodavci nateraju na veće zarade".

Taj drugi način je, smatra sindikat Sloga, mnogo bliži realnosti nego iskrena želja za socijalnim dijalogom.

Komentara 37

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Ivana

Veliki broj nezaposlenih,omogucava poslodavcima da se tako ponasaju,znaju da ce uvek naci jeftinu radnu snagu.

74 203

Human

i plaća subvencije.

7 140

danica

Strani investitor ce u slucaju strajka da se pokupi i ode, nije on zaduzen za socijalni mir u bilo kojoj drzavi, on gleda da ostvari profit. Sto je manji broj nezaposlenih, to ce i poslodavci morati da uvecaju plate. Ako postoji 10 firmi u gradu koje traze radnike, jedna ce pre ili kasnije da podigne platu da privuce radnike, pa ce i ostale to morati da bi ih zadrzale, samo prvo moramo da dodjemo do toga da se otvori 10 firmi u svakom gradu pa da bude posla za sve

90 9

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo