Zaharova: Rusija ostaje dosledna svom stavu o Kosovu

Zaharova: Rusija ostaje dosledna svom stavu o Kosovu Izvor: Tanjug/Zoran Žestić

Srbija i Rusija su važni strateški partneri i Moskva ostaje dosledna kada je u pitanju Kosovo, izjavila je u Beogradu portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Na konferenciji za novinare posle razgovora sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem, ona je istakla da je "važno biti dosledan u stavu".

"To jeste unutrašnje pitanje ali je odavno i međunarodni problem", rekla je Zaharova i dodala da Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN "niko nije ukinuo" i da se Rusija zalaže za poštovanje međunarodnog prava.

"Uvek smo poštovali one odluke koje će biti korisne za narod Srbije", dodala je.

Na pitanje hoće li Rusija imati problem sa promenom granica na Balkanu, povodom predloga o podeli Kosova i razgraničenju, Zaharova je rekla da je "to više pitanje za srpske državljane" i da Rusija ostaje dosledna svom stavu.

Kako je rekla Zaharova, ono što Rusija neće prihvatiti jeste "izvrtanje istorijskog sećanja" i laž da je Kosovo, koje nije imalo referendum o odvajanju, jedinstveni primer u Evropi.

"Srbija i Rusija imaju posebne odnose i postoje emocije koje vežu te dve zemlje", izjavila je Zaharova.

Zaharova je rekla da je danas "nedostajalo vremena" i da će nastaviti razgovor sa Dačićem jer "imaju o čemu da razgovaraju".

Predlog o razgraničenju odraz je želje za pronalaženjem kompromisnog rešenja za Kosovo i ne treba ga tumačiti kao slabost, rekao je šef srpske diplomatije Ivica Dačić nazivajući licemerima one koji se protive promeni granica.

Izvor: N1

Komentara 73

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Zoki

To su najverniji prijatelji.

146 1

Mara

Rusi su bili i ostaju prijatelji Srbiji! Hvala na podrsci!

108 1

Srbin

Hvala.

113 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo