Sindikati: Prosveta u platnim razredima niže od ostalih

Sindikati: Prosveta u platnim razredima niže od ostalih Izvor: N1

Predsednici dva reprezentativna sindikata prosvete, Unije sindikata prosvetnih radnika i Sindikata radnika u prosveti Srbije, Jasna Janković i Slobodan Brajković izjavili su da su nezadovoljni platnim razredima.

Janković i Brajković ocenili su u izjavama agenciji Beta da je prosveta ponovo degradirana, jer je stavljena u jedan platni razred niže od ostalih profesija.  

"Nismo zadovoljni, ali ovo nije neočekivano. Prosveta je uvek na poslednjem mestu, prosveta je 13. prase, crna ovca, tako je i sada", rekla je Jankovićeva.  

Ona je rekla da se zakon o platama zaposlenih u javnoj upravi odnosi na prosvetu, zdravstvo, kulturu, nauku, sportske i turističke organizacije, ali ne i na vojsku, policiju i bezbednosni sektor, koji ima daleko više plate.  

"Od onih na koje se odnosi zakon, mi se tretiramo najgore, jer su svi u devetoj, a mi smo u osmoj grupi", rekla je Jasna Janković.  

Brajković je rekao da je prosveta platnim razredima ne dobija ništa i da je time što je stavljena jedan razred niže u odnosu na ostale, degradirana i da zaposleni u toj oblasti nisu ravnopravni, a da su sekretari škola i socijalni radnici u školama stavljeni u sedmu grupu.  

"Mi smo najniže kotirani. To je zato što kod nas ima 70.000 profesora, pa im je to mnogo para. Gde će da štede, uštedeće na obrazovanju", rekao je Brajković navodeći da su glumci svrstani u deveti platni razred, da mogu da napreduju u 10. da su lekari u devetom i 10. razredu, a da prosveta cela ostaje u osmom.  

Janković je rekla i da je na sastanku u Ministarstvu prosvete, ministar finansija Siniša Mali potvrdio da će povećanja plata u javnom sektoru biti do kraja godine, ali da će o visini povećanja pregovarati sa Međunarodnim monetarnim fondom polovinom septembra.  

Brajković je rekao da će sa najavom povećanja od 10 odsto početna plata profesora iznositi 54.000 dinara, što je ponovo ispod republičkog proseka.  

Prema pisanju medija, uredba o platnim razredima trebalo bi da se donese u septembru, a zakon o platama u javnoj upravi da se primenjuje od 1. januara 2018. godine.  

Komentara 65

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Računovođa

Tek smo mi, računovođe u nezavidnom položaju. Administrativnih radnika,koji su nam pomagali, je sve manje zahvaljujući Pravilnicima o finansiranju škola. Zbog obima posla ne iskoristim ni pola godišnjeg odmora i to u delovima. A nalazimo se u generičkim zanimanjima, od nas su sindikati odavno digli ruke i zastupaju interese samo nastavnika. Kao da ne postojimo....A ne daj Bože da im jedan dan zakasni plata zbog nekih tehničkih problema. Odmah me stavljaju na vešala! Podrazumeva se da smo im 24 časa dnevno, tokom cele godine na raspolaganju. Isti je slučaj i sa ostalom nenastavnom osoblju. Mi jesmo ljudi iz senke ali bez nas škole ne mogu da funkcionišu.

22 115

Računovodstvo

Svaka Vam je na mestu,linčuju nas za najmanju grešku,kao da smo mi roboti i nepogrešivi.Lako je njima da daju ocenu,ko ih proverava jesu li održali čas,ili pročitali lekciju.Ali,nije to tema.Tretirani smo kao radnici trećeg reda,a bez nas ne bi mogla da funkcioniše škola.Pogotovu nas koji radimo u SPECIJALNOM školstvu,a tretiramo se kao da radimo u normalnoj školi.Čak se SPECIJALNO školstvo nigde i ne spominje.Posle preko glave,cifre mi i kući igraju pred očima ,a neki drže čas sa po tri učenika i primaju debelu platu.E sad će NAMA u računovodstvu još i da smanje.Stvarno više nema motiva ni da se radi.A bruka je da nemamo sindikat,pa onda da vidimo.Nek stane računovodstvo nedelju dana-izvolite funkcionišite dragi moji.U koeficijent su ušli navodno i regres i topli obrok.Pa kolika nam je onda plata?Putne troškove i ne primamo.Mislim da bi jedan dobar štrajk bio lepa lekcija.

8 0

Роки

Наставници у школама тренутно имају 54.000 плату.

122 9

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo