Južne vesti: Poreska nas gasi propisima za javni sektor

Južne vesti: Poreska nas gasi propisima za javni sektor Izvor: N1

Iako ni posle intenzivne šestomesečne kontrole nisu u poslovanju Južnih vesti pronašli ni jedan jedini prekršaj, pozivajući se na uredbu koja se odnosi isključivo na javni sektor, poreski inspektori su utvrdili da Južne vesti navodno duguju milionski iznos, objavio je ovaj portal.

Ministarstvo finansija pokrenulo je proceduru prinudne naplate i pre konačne odluke suda, tvrde s ovog portala.

U iscrpnom izveštaju o kontroli, sačinjenom na 101 stranici, poreske inspektorke Jasna Vulićević i Ivana Antonijević su navele da Južne vesti od svog osnivanja nisu načinile nijednu grešku u svom poslovanju, dodaju.

Ipak, tumačeći Zakon o informisanju, pritom ne navodeći koji tačno njegov deo, one su zaključile da glavni i odgovorni urednik mora da bude u radnom odnosu u mediju koji uređuje, a da urednik Južnih vesti Predrag Blagojević nema radni odnos u tom mediju.

Obrazlažući svoj stav, inspektorke Vulićević i Antonijević su se pozvale na Uredbu Vlade Srbije "Katalog radnih mesta u javnim službama i drugim organizacijama u javnom sektoru".

Na osnovu preciznog spiska obaveza glavnog urednika državnog medija, inspektorke su zaključile da sve to mora da obavlja i urednik u privatnom mediju, podvlače Južne vesti. A kako je, po njihovom mišljenju, za ispunjenje svih pobrojanih obaveza uredniku potrebno puno radno vreme, samim tim on mora da bude u radnom odnosu.

Pozivanje Poreske uprave, koja je deo Ministarstva finansija, odnosno Vlade Srbije, na Uredbu kojom se definišu radna mesta u javnom sektoru i njena primena i na privatne medije je veoma opasna stvar, smatra Predrag Blagojević.

Time, dodaje, država na mala vrata pokušava da nađe legalan način da kontroliše ko može da bude urednik, ali i novinar. U istom članu te Uredbe su definisani i uslovi koje urednik mora da ispunjava, a odmah u sledećem i ko može da bude novinar.

"Šta ih sprečava da sutra kažu "ti ne možeš da budeš urednik, ne ispunjavaš uslove"? Nisam pravnik i zvuči mi nelogično da to propise za javni sektor mogu da primene i na privatne medije. Ali, eto, videćemo da li stvarno može", kaže Blagojević.

Na osnovu navedenog zaključka inspektorki, Poreska uprava je obračunala da Južne vesti moraju da plate poreze i doprinose za glavnog urednika od osnivanja tog medija 2010. godine, što sa obračunatim kamatama predstavlja milionsku cifru.

Pošto su u veoma kratkim rokovima odbili sve žalbe na svoj rad, ne čekajući odluku suda po žalbi Južnih vesti, Poreska uprava je pokrenula proceduru prinudne naplate.

O neuobičajenoj ažurnosti državnog organa govori i činjenica da je Poreska uprava o žalbama Južnih vesti odlučivala za jedan dan, navodi ovaj portal. Tako je, primera radi, zahtev 21. juna upućen Poreskoj upravi da prinudnu naplatu milionske sume odloži do odluke suda, odbijen već sutradan, dodaju.

JV: Poreski dugovi kao da Blagojević radi 16 sati dnevno

O nelogičnostima u zaključcima poreskih inspektora govori i podatak da su navodne poreske dugove za platu glavnog urednika Južnih vesti obračunali kao da Predrag Blagojević dnevno radi po 16 sati, odnosno da obavlja dva posla sa punim radnim vremenom, pišu Južne vesti.

Kako naglašavaju, poreski inspektori već godinama "češljaju" rad Južnih vesti. Aktuelna kontrola je 5. po redu u poslednjih nekoliko godina, navode i dodaju da je,  po pravilu reč, o proveri "anonimnih prijava". Ni pored toga što su sve trajale mesecima, inspektori nikada do sada nisu pronašli ni najmanju nepravilnost, ističu Južne vesti.

Ovim povodom je i visoki predstavnik OEBS za slobodu medija Harlem Desir aprila ove godine razgovarao o slučaju Južnih vesti sa predsednikom Srbije Aleksandom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić. Iz Vlade je nakon tog sastanka saopšteno da je premijerka obavila sastanak sa direktorkom Poreske uprave Srbije, podsećaju Južne vesti.

Kako je tada saopšteno iz kabineta Ane Brnabić, podsećaju s ovog portala, ona je od direktorke Poreske uprave tražila "ukoliko ne postoje indicije da poresku kontrolu treba dodatno proširiti, ona treba da bude okončana u najkraćem roku,kako dalja kontrola ne bi ometala rad".

Dan nakon javne reakcije iz kabineta premijerke, kontrola je bila, ipak, znatno intenzivirana, piše ovaj portal dodajući da su inspektori radili i za vikend.

Direktor Južnih vesti: Poreska obilazila i partnere

Direktor Južnih vesti Vitomir Ognjanović pojašnjava da sama kontrola rada od strane inspekcija, pa i Poreske, nije sporna. Sporni su, dodaje, svrha i metode.

"Da se razumemo - ne vidimo ništa sporno u tome da bilo koja inspekcija kontroliše naš rad. Ali jedno je kontrola rada, a drugo traženje greške u radu. Pritom, poreski inspektori su bez neophodnog radnog naloga obilazili i firme sa kojima sarađujemo. Čak su kontaktirali i članove porodica vlasnika firmi i objašnjavali kako njihovi ukućani sarađuju sa firmom koju "finansiraju strane obaveštajne službe". Zbog toga smo izgubili nekoliko klijenata. To je klasično zastrašivanje", kaže Ognjanović.      

Komentara 15

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

radnici AMSS uzbunjivači ⚠

Dno dna! NapreDNO!👎

4 0

Petar I

Inspektore bi poslali u Gulag da nisu nešto "pronašli". Da će tako biti znalo se od početka. Ako čitaju ovo neka podnesu zahtev za otpis duga zbog zastarelosti. Deo poreza i doprinosa je sigurno zastareo, a s njima i kamata. I doprinosi za pio su u jednom periodu zastarevali. Zbog očigledne pogrešne primene materijalnog prava treba podneti krivične prijave zbog zloupotrebe službenog položaja svim licima koja su u tome učestvovala.

16 147

Darko

Sta je tu vise cudno? Apelacioni sudovi godinama presudjuju u korist radnika vozača u privatnim firmama posivajuci se na uredbu o dnevnicama za sluzbeni put drzavnih sluzbenika i namestenika. Princip je odavno ustanovljen i zove se kadija te tuzi kadija ti sudi. Istocnjacka despotija a ne uredjeno demokratsko drustvo.

13 117

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo