Jovanović: Neću u vlast s nekim ko hoće da preda Kosovo

Jovanović: Neću u vlast s nekim ko hoće da preda Kosovo Izvor: N1

"Vučić će predati Kosovo, nije nam lokalna vlast najvažnija. Nije bio cilj DSS-a da sruši lokalne vlasti, već da nećemo da snosimo odgovornost za predaju teritorije", rekao je predsednik DSS-a Miloš Jovanović, komentarišući odluku stranke da napusti koalicije s naprednjacima.

Jovanović je rekao da nema tačne podatke o broju odbornika koji ne žele da se povinuju odluci stranke.

"Odbornici ostaju u Skupštini, samo neće glasati za vlast, funkcioneri moraju da daju ostavke, dva funkcionera u Užicu ne žele da raskidaju, to smo već znali, oni koji se neće povinovati odlukama su brisani iz evidencije. Odluka je politička, da l će se uzdrmati Kosjerić ili Vračar ne znam. Naprednjaci na Vračaru imaju većinu odavno i bez nas, jer su prešli ljudi iz drugih stranaka u SNS", kaže Jovanović, i dodaje da se ne plaši preletanja.

"Obilazili smo odbore, imamo presek stanja, znamo šta bi se moglo dogoditi. Nama je bilo važno da svaki odbor ostane čist, neću da mi neko kaže bio si u vlasti sa nekim ko je prekrajao granice".

Predsednik DSS dodaje da se nacionalna i lokalna politika razlikuju, ali da pitanje saradnje mora da se postavi, kada, kako je rekao, nacionalna vlast postane kvislinška.   

"Da vode politiku saglasnu Ustavu nema nikakvih problema, kada počne da vodi kosovsku politiku koja je protivna ustavu, ja neću da vodim stranku koja ima takvu saradnju. Ja sam već bio vratio mandat u Skupštini zboh neslaganja sa takvom politikom".  

On objašnjava da su se u DSS-u temeljno bavili Kosovom, ističući da sve "brane" koje postoje prema Kosovu su one koje su postavili DSS i Koštunica. Kako kaže, stvari su se promenile od trenutka kada je Vučić postao predsednik. 

"On odlazi u Vašington i onda otvara unutrašnji dijalog, mi prihvatamo da učestvujemo, nadajući se da će da se desi neki preokret. Ja sam rekao još u novembru da se sprema teren da se preda Kosovo. Bilo je niz skandaloznih izjava predsednika. Imamo i konkretno delo - u junu se u Briselu razgovaralo o okvirima sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji. Čist kao suza je pravac SNS i jasno je da se on neće menjati. Potpuna sramota je da se Vučić tako ponaša i onda sam rekao cepajte koalicije".

Na pitanje ko je rekao da će Kosovo dobiti stolicu u UN, Jovanović je rekao da je Vučić to izjavio jednom prilikom.  

"Kosovo neće dobiti mesto u UN, osim ako Srbija nečim ne bude zadovoljna. On je time rekao da je za njega pojmljivo da Kosovo postane članica UN. On je juče rekao da nam ne treba teritorija koja je sporna, ideja podele može da deluje privlačno, ali on je rekao da je to opasna ideja, šta ako sutra se pojavi neka teritorija koja je takođe sporna".

Zamrznuti konflikt je najracionalniji izbor u ovom trenutku, poručuje predsednik DSS.

"Zamrzava se pitanje statusa, o tome ne razgovaramo. Možemo da razgovaramo ako se ne krše prava Srbije, ali ne zamrzava se delovanje Srbije na Kosovu. Da li Srbija kupuje stanove, zemlju, planinski kopleks na Šar planini, da li Srbija otvara NVO na Kosovu, tako se to radi. Treba da se borimo ekonomskim sredstvima, politički pritisak".

Govoreći o okupljanju opozicije u Savez za Srbiju, Jovanović je rekao da DSS, za sada, ne ulazi u taj savez, ali da će razgovarati sa njegovim liderima. Kako je rekao, njegov stav je da bi trebalo da dođe do udruživanja po političkoj srodnosti.

"Nije ideja da se samo dođe na vlast, već da se nešto i uradi. Ako se već gradi savez, treba temeljno da se gradi. Ima tu stvari da se  našteluju, zato mislim da ne treba žuriti, nisu sporne tačke, ja bih ubacio još nešto. Treba neke stvari definisati u razgovorima koji će doći. Dajte da se napravi tako da bude uspeh, ne samo da se dođe na vlast, nego da se sa vlasti nešto uradi. Ako se samo promeni ganitura na vlasti neće mnogo da se promeni. Mora sistem da se menja".

Izvor: N1

Komentara 39

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Стеван

Занимљиво би било знати ко Вас је звао у власт и када !

151 3

S Slobodan

Gospodo čitam vaše komemtare i pravo svakog da izrazi svoj stav. Smatram da tragedija bivše Jugoslavije i njen raspad rezultiraju čuvenim Ustavom iz sedamdesetih godina kada se izmedju ostalog pokrajine Srbije Kosovo i Vojvodina pojavljuju i kao konstutivni element Federacije.Tada je Srbija praktično izgubila suverenitet nad tim teritorija a. Da ne obrazlazem da je dato pravo samoopredeljenja do otcepljenja sto je bio start za izdvajanje i osamostaljenje fedetalnih jedinica. Sve dalje su cinjene greške za greškom sto NASA rukovodstva nisu uvidela ili su zbog raznih interesa precutkivali. Teritorijalna odbrana pored JNA sta je nego buduća republička vojska. Itd...da ne dužim.Posle smrti Tita počelo je razbijanje Jugoslavije. I JNA je polako podjeljena po nacionalnoj osnovi. Kolikogod da ne podržavam ovu vlast preko nje se lomi sve svi propusti vladajućih struktura Srbije od tog famoznog razarajućeg UstavA pa do danas. Nema nevinih.Sami smo krivi a medjunarodna zajednica je shodno svojim inzeresima "pripomogla"razaranju Jugoslavije i Srbije.

5 8

Jedan jedini

Bravo gospodine Jovanovicu, jasno, razumno, casno. Mnogi su zaboravili, da je Kostunica, pre proglasenja nezavisnosti, nudio u pregovorima najsiri oblik autonomije, da su na Jarinju i Brnjaku bile barikade, sada granica, da su se izbori na KIM odrzavali kad i u Centralnoj Srbiji, sve institucije bile su sastavni deo naseg politickog sistema. Kostunica se nije hteo ni pozdraviti sa albanskim predstavnicima jer tako se radi u diplomatiji .Nazalost, Kostunica nije imao podrsku ni u zemlji a narocito van, jasno je zasto.Vucic je sve to Briselskim sporazumom predao, na tanjiru.Isada, kako rece Djuric srbi na KIM dobice vise. Vise od nista je NISTA

20 130

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo