Velika Britanija i Nemačka protiv "korekcije granica"

Velika Britanija i Nemačka protiv "korekcije granica" Izvor: N1

Velika Britanija smatra da pozivi za korekciju nacionalnih granica Kosova i Srbije mogu biti destabilizirajući, a Nemačka je i dalje mišljenja da je pomeranje granice rizično.

U odgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE), Ambasada Velike Britanije u Prištini navodi da je normalizacija odnosa Srbije i Kosova presudna za bezbednost, stabilnost i prosperitet obe zemlje, ali i šireg regiona.

Kako se dodaje, britanska Vlada veruje da to treba da bude osnova za priznavanje nezavisnih i suverenih država unutar aktuelnih granica.

"Smatramo da pozivi o korekciji nacionalnih granica mogu biti destabilizirajući", navodi se u odgovoru i dodaje da će Velika Britanija nastaviti da podržava dijalog koji se vodi uz posredovanje EU, s ciljem sveobuhvatnog i održivog rešenja u korist obe zemlje.

Nemačka nije promenila svoj stav po pitanju promena granica između Kosova i Srbije, saopšteno je za RSE iz Nemačke ambasade u Prištini.

Zvaničnici Nemačke su u nekoliko navrata izjavljivali da bi podela Kosova mogla da dovede do stvaranja potencijalnih destabilizirajućih efekata u regionu i šire, zbog čega je ta država kategorički protiv podele. To je nedavno izjavio nemački ambasador na Kosovu Kristijan Heldt.

I nemački državni ministar za Evropu Mihael Rot je prethodno za kosovske medije izjavio da nemačka vlada smatra da Kosovo i Srbija treba da dođu do jednog sporazuma uz učešće EU, ali je dodao da je Nemačka kategorično protiv pomeranja granica između Kosova i Srbije, jer je tako nešto rizično.

"Državni ministar Mihael Rot, kao i ambasador Heldt u različitim intervjuima su jasno izrazili zvaničan stav o dijalogu o normalizaciji odnosa. Ovim je poznat stav Federalne vlade Nemačke", navodi se u odgovoru Nemačke ambasade.

Komentara 27

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Стеван

Шта је са Алзасом и Лотарингијом? Шта је са Ирском, Шкотском, Велсом, Малдивима, Гибралтаром, итд ? Када смо имали мишљење (своје) о томе, Нико нас није гњавио мишљењем о нашим територијама. Било би корисно објавити списак Немаца и Енглеза који поседују имовину у ткзв самопрокламованој држави Косово, као и како су је стекли. Погледати и личне рачуне господе из ових земаља и уплате на њих, због основане сумње да су корумпирани ( као што је за неке већ доказано).

0 0

Qwerty

Dakle nema korekcije, Kosovo ostaje u Srbiji?

42 6

Saša

Šaljite ga na lekarski pregled pod hitno. Ako trebs smestiti ga u neki stacionar dok se ne oporavi

33 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo