Crna Gora raspisala poternicu za bivšim agentom CIA

Crna Gora raspisala poternicu za bivšim agentom CIA Izvor: Shutterstock

Crnogorski istražitelji raspisali su crvenu poternicu za bivšim agentom CIA Džozefom Asadom (47) zbog sumnje da je bio član kriminalne organizacije koja je 16. oktobra 2016. planirala da nasilno preuzme vlast, proglasi pobedu opozicionog Demokratskog fronta i spreči ulazak Crne Gore u NATO, potvrđeno je TVCG iz Tužilaštva.

Vest o raspisivanju poternice objavio je ranije podgorički dnevnik "Pobjeda" koji navodi da će crnogorske vlasti tražiti izručenje Asadu.

Njemu je odlukom Višeg suda određen pritvor zbog krivičnog dela stvaranje kriminalne organizacije na čijem čelu su ruski državljani, agenti vojne obaveštajne službe GRU, Eduard Širokov i Vladimir Popov.

Svedočenje američkog državljanina Brajana Skota, bivšeg agenta CIA i vlasnika kompanije "Patriotik difens grup", dovelo je do preokreta i otvorilo vrata za pokretanje istrage protiv Asada, prema saznanjima "Pobjede", bez preciziranja izvora informacije. Crnogorski istražitelji tražili su saslušanje Asada, ali je on to odbio, pozivajući se na Peti amandman Ustava SAD. 

Ipak, to nije osporilo sumnje crnogorskih istražitelja u njegovu umešanost u plan koji je trebalo da se realizuje 16. oktobra, piše Pobjeda.

Skot je tokom svedočenja pred Višim sudom u Podgorici naveo da je direktno upozorio Asada da se ne upušta u operaciju u Crnoj Gori, ali da je, upkos svemu, vlasnik kompanije "Peregrini" odlučno naveo da će "obaviti posao" koji mu je ponudio Aron Šaviv, izraelski stručnjak koji je vodio izbornu kampanju Demokratskog fronta za parlamentarne izbore 2016.

Posao koji je preuzeo Asad nije ličio na pružanje običnih konsultantskih usluga, već na one poslove koji se rade u takozvanim "crnim operacijama" agenata bezbednosnih službi, prenosi podgorički list sumnje crnogorskog tužilaštva. 

Zadatak vlasnika kompanije "Peregrini" podrazumevao je pravljenje šeme evakuacije sa platoa ispred Skupštine Crne Gore, izvlačenje iz mase važnih pojedinaca i njihovo bezbedno smeštanje na udaljenu lokaciju, odakle bi mogla da se dalje vodi operacija, instaliranje mera elektronskog ometanja mobilnih telefona, uspostavu nezavisnog sistema komunikacije, dodaje "Pobjeda". 

U Podgorici je u toku suđenje grupi od 14 državljana Srbije, Crne Gore i Rusije, osumnjičenih da su oktobra 2016. pripremali terorističke napade u Podgorici, sa ciljem nasilne smjene vlasti i sprečavanja države da se pridruži NATO. Kao organizatore i inspiratore Tužilaštvo je označilo dvojicu ruskih državljana, koji su negirali umešanost unavodnu pripremu terorističkog akta.

Tagovi: Crna Gora , poternica , CIA

Komentara 7

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Vuk

Znaci, CIA, BIA, KGB I Mosad sa jedne strange I Milo sa druge. I nista mu ne mogu. Pa ovaj je za..bo I dramosera.

3 0

Bomberos

Prvo pročitajte ceo tekst pa onda komentarišite i pljujte po CG! U pitanju je BIVŠI agent CIA a kao i u mnogim drugim bezbednosnim branšama,poneki bivši pripadnik se odao kriminalu i moguće da se kao iskusan,za lovu uključio u aktivnosti oko pokušaja puča u CG! Da nešto kriju i muljaju,Crnogorci ne bi to ni objavili!

7 2

evita

Pa zar nisu bili Rusi?

8 4

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo