Na oko 50 plaža u Francuskoj zabranjeno pušenje

Na oko 50 plaža u Francuskoj zabranjeno pušenje Izvor: Pixabay

U Francuskoj je ovog leta zabranjeno pušenje na oko 50 plaža duž Mediterana i Atlantika u cilju čistije okoline bez opušaka i smanjenja izloženosti pasivnom pušenju.

Udruženje Liga protiv raka (Ligue contre le cancer) pokrenulo je pre nekoliko godina kampanju "prostor bez duvanskog dima" dobivši od lokalnih vlasti širom zemlje 218 mesta na otvorenom, kao što su parkovi ili plaže na kojima je zabranjeno pušenje. Ukupno 29 gradova do danas je prihvatilo tu incijativu.

Liga se zalaže za prostore na otvorenom bez duvanskog dima, ističući da u Francuskoj od posledica duvana umre oko 78.000 ljudi.

Nica je prvi grad koji je 2012. godine uveo zabranu pušenja na jednoj plaži, sada u tom gradu postoje četiri takve plaže.

Susedni gradić Kanj-Sir-Mer ima deset plaža bez duvana, ali je ove godine uveo zabranu upotrebe nargila i elektronskih cigareta na jednoj plaži.

Francusko ostrvo Korzika ima 20 nepušačkih plaža, a na Atlantiku je grad Sen-Malo uveo zabranu na tri plaže. 

Manja mesta u Bretanji i Normandiji takođe eksperimentišu s plažama bez pušenja.

Komentara 18

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Velvet Revolver

Zabranite ljudima i da popiju po koju na plaži, ko je još video da se opušta na takvim mestima?! Licemerno do bola.

5 4

Pera

Interesantno.je da u Francuskoj zaista mnogo ljudi puši, a tek tinejdžeri, da ne poveruješ.iako su.im cene cigareta duplo veće nego kod nas, a na kutijama ogromne slike maligniteta.

4 0

Boki

Bravo za Dr. Neleta Karajlica i njegov fenomenalni bend Zabranjeno Pusenje sto ce nastupati na tolikim francuskim plazama. Nije mala stvar!

11 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo