Podela Kosova, korekcija granice ili razgraničenje?

Podela Kosova, korekcija granice ili razgraničenje? Šta će od pomenutog biti deo pravno obevezujućeg sporazuma Beograda i Prištine, još nije poznato, ali od danas znamo šta o tome misli predsednik Srbije, iako je svoj stav o Kosovu najavio za kraj prošle godine, a potom za proleće, u Šidu je izjavio da se zalaže za razgraničenje sa Albancima.

Izvor: N1

Pre nešto više od dve nedelje nagovestio je šta misli, mada tako što je novinarima koji su njega pitali postavljao kontra pitanja:

"Nećete etničke granice? Nećete razgraničenje sa Albancima? Pa nema problema, kažite ljudima da se spremimo onda za Vranje za jedno 40-50 godina", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić 25. jula.

U četvrtak je prvi put rekao za šta se zalaže, iako, kaže, nije siguran kakav će biti epilog.

"Ja se zalažem sa razgraničenje sa Albancima To da imamo teritoriju za koju se ne zna ko je kako tretira i šta kome pripada... To je uvek izvor potencijalnog sukoba, potencijalnih nedaća i mnogo problema. Da li ćemo u tome uspeti ili ne - to je već druga stvar", rekao je Vučić.

Pre Vučića o podeli, odnosno korekciji granice, govorili su i Hašim Tači i Ramuš Haradinaj. Predsednik i premijer Kosova imaju potpuno drugačije stavove - za Tačija je korekcija granice pripajanje takozvane Preševske doline Kosovu, dok Haradinaj smatra da se granice mogu menjati isključivo ratom.

Međutim, to nisu opcije koje Vučić ima na umu kada govori o razgraničenju.

"Nek oni rade sve što treba i sve što hoće. Ja vidim, to su... Mi ništa ne dobijamo, tako kažu, za Srbe nema ništa, za njih ima dodatno proširenje granica. Ja samo kažem čestitam i samo napred. A da li će tako da bude - i sami znate odgovor", kaže Vučić.

A kako će da bude i o kakvom razgraničenju se radi - Vučić nije otkrio, kao što nije hteo da govori ni o čemu pregovara sa kosovskim Albancima, jer bi tako, tvrdi, otvorio karte Srbije u pregovorima.

"Bukvalno nas bombarduju nekim informacijama, gde u priličnoj meri ne može da se razazna šta bi moglo da bude to rešenje koje je prihvatljivo za Srbiju. Jedino što sigurno znamo je da kompletan ovaj proces oko Kosova ide ka jednom pravcu, ide do jedne, poslednje tačke - a to je da Srbija treba da prizna nezavisnost Kosova", smatra novinar nedeljnika "Vreme" Andrej Ivanji.

Sa druge strane, analitičari u Prištini veruju da su, kako kažu, mape na stolu i da će Srbija i Kosovo uskoro doći u situaciju da pregovaraju o granici.

"Ja kad čujem kako govore Hašim Tači i Aleksandar Vučić - ja njima verujem da oni nešto imaju na umu. Da li će se granice taknuti - ja mislim da je moguće, da je sasvim, sasvim moguće. Ali mislim da je to nekako i negde već dogovoreno", rekao je Fisnik Halimi sa Instituta za istraživanje javnog mnjenja.

Na kraju, svakako, rešenje koje je prihvatljivo za sve treba da bude dogovoreno u Briselu - sledeća runda dijaloga najavljena je za septembar.

Komentara 20

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

U vihoru

Ni jedno.

4 129

Komentator

Izgleda da smo od podele Kosova dosli do podele Srbije

13 138

janko

Kako god bilo kosovsko metohijsko gordijev čvor se mora raspetljati.Videćemo kakoće to ići u budućnosti.

132 10

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo