Zvuk konjskih kopita u Beču nestaje zbog - novih potkovica

Zvuk konjskih kopita u Beču nestaje zbog - novih potkovica Izvor: AFP/ALEXANDER KLEIN

Zvuk konjskih kopita uskoro bi mogao da iščezne iz austrijske prestonice budući da je gradska uprava odlučila da pokrene pilot projekat testiranja novih potkovica napravljenih od čelika i plastike. Kako kažu, gvozdene potkovice koje su konji do sada nosili, oštećuju asfalt i kaldrmu, a to grad na godišnjem nivou košta oko 700.000 evra.

Nove potkovice je četiri meseca isprobavalo 25 konja u Prvom bečkom okrugu.

Neke su zbog brzog trošenja morale biti zamenjene vrlo brzo, a glavna zamerka fijakerista svim plastičnim potkovicama je nedostatak tipičnog zvuka konjskih kopita, zbog čega su fijakeri manje primetni i turistima i ostalim učesnicima u saobraćaju, ističu u saopštenju iz kancelarije grada Beča u Zagrebu.

Fijakeristi i veterinari sada su u fazi evaluacije svih testiranih potkovica, a nakon odluke koje će se potkovice ubuduće koristiti, i policijski konji u Beču bi mogli da dobiju "novu obuću".

Fijakeri u Beču postoje od 1693, a sama reč "uvezena" je iz Pariza, gde je od 1662. ispred hotela u Ulici svetog Fijakera (Rue de Saint Fiacre) bilo stajališe kočija za najam preduzetnika i trgovca konjima Nikolasa Suvažea, koje su Parižani zbog ulice nazvali fijaker.

Danas u Beču postoji 160 koncesija s 320 konja koje su podeljene na oko 40 preduzeća.

Komentara 4

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Zaklina

Ostace samo buka Bosanaca😃

12 2

Crossroads

Nije mi u Beču smetao zvuk kopita, ali "miomirisi", majko mila!

4 8

Ja++

previše si fin .😅☺

6 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo