SAD nastavlja da uvodi carinu na robu iz Kine

SAD nastavlja da uvodi carinu na robu iz Kine Izvor: Tanjug/Chinatopix via AP, File

Američka administracija nastavlja da uvodi carine u visini od 25 procenata na uvezenu kinesku robu, ovog puta, u vrednosti od 16 milijardi dolara.

Kako javljaju svetske novinske agencije, naplata carina počinje 23. avgusta na prizvode sa novog spiska kao što su parne mašine i nosači velikih konstrukcija, zgrada ili mostova.

Nove carine su dodatak ranije uvedenim, 6. jula, u visini od 25 procenata na kinesku robu vrednosti 34 milijarde dolara.

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa namerava da uvede carine na kinesku robu ukupne vrednosti 200 milijardi dolara.

U carinskom ratu dve najveće svetske ekonomije, Kina je uzvratila istom merom - tako što je i ona povećala carine na američku robu, podsećaju agencije.

Povećan kineski izvoz u SAD uprkos carinama

Kineski izvoz u SAD povećan je za 13,3 odsto u julu, uprkos carinama koji je uveo američki predsednik Donald Tramp u sporu oko tehnologije.

Prodaja na najvećem kineskom izvoznom tržištu povećana je uprkos predviđanjima da bi mogla pasti, pošto su trgovci požurili s narudžbinama pre nego što je Vašington uveo namete 5. jula, pokazuju podaci s carine objavljeni danas.

Izvoz u SAD iz Kine povećan je za 13,3 odsto u odnosu na prošlu godinu, na 41,5 milijardi dolara.

To je manje od od junskog porasta od 13,6 odsto, ali i dalje bolje od rasta globalnog kineskog izvoza, preneo je AP.

"Današnji trgovinski podaci ne pokazuju značajan uticaj prve runde carina SAD", rekao je Džulijan Evans-Pričard iz Kapital ekonomiks (Capital Economics).

Izvoz Kine u globalu je porastao na 12,2 odsto, na 215,5 milijarde dolara, dok je u junu rast bio 11,3 odsto.

Uvoz je skočio 27,3 odsto na 187,5 milijarde dolara, dok je prethodnog meseca rast bio 14,1 odsto.

Politički sporan višak prema SAD povećan je za 11 odsto, na 28 milijardi dolara.

Peking je upozorio da se kineski izvoznici suočavaju s "porastom nestabilnosti", pošto je Vašington uveo namete od 25 odsto na kinesku robu u vrednosti od 34 milijardi dolara kako bi rešio pitanje navoda da Kina krade tehnologiju ili pritiska strane kompanije da joj predaju svoju tehnologiju.

Kina je uzvratila sličnim merama.

Komentara 2

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

igo

ovi kako su krenuli na kraju će i sami sebi da uvedu sankcije.

2 0

Cvecar

Bas puno robe uvozi Kina iz SAD!

8 3

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo