Kako prepoznati lažnu aplikaciju?

Kako prepoznati lažnu aplikaciju? Izvor: Reuters

Na pametnim telefonima držimo dosta važnih i potencijalno osetljivih podataka. Vrebaju ih hakeri koji u Google Play i App Store podvaljuju lažne aplikacije. Evo saveta kako ih možete prepoznati i zaštitite se.

Držite se proverenih prodavnica aplikacija

Ovo je osnovna mera opreza. Nabavkom aplikacija izvan zvaničnij i proverenih kanala izlažete se drastično većem riziku, pa bi s aplikacijom mogli da pokupite virus ili neki zlonamerni softver. App Store, Google Play i drugi možda nisu savršeni, ali se bar trude da provere aplikacije pre nego što ih puste u opticaj, piše Tportal.

Čitajte recenzije aplikacija 

Pre nego što preuzmete aplikaciju svakako pročitajte šta su drugi rekli o njoj. Nemojte se zadržati na nekoliko prvih, već prokopajte i malo dublje za svaki slučaj. Hakeri, naime, znaju da angažuju ljude koji će pisati hvalospeve njihovim malverom zaraženim softverskim rešenjima. Pripazite pritom i na slične nazive, kao i na to da li je aplikacija za, npr, Netflix zaista ono za šta se predstavlja.

Čitajte opise aplikacija

Polupismen i loše napisan prateći tekst može biti znak upozorenja da s aplikacijom koju opisuje nešto ne štima. Isto važi i ako je opis vrlo oskudan - hakerima se ne troši puno vremena na to.

Proverite razvojne programere

Ne samo što treba da budete sumnjičavi prema nazivu, već svakako obratite pažnju i na to ko je izdao aplikaciju. Ako se zove Messenger ne znači nužno da je rieč Facebookovom Messengeru. Hakeri računaju da nećete biti dovoljno mudri i oprezni da biste proverili koji su razvojni programeri izdali aplikaciju. Dokažite im suprotno.

Potražite razvojnog programera na internetu

Našli ste aplikaciju koja vam se sviđa, ali ne znate ništa o autorima? Internet je vaš prijatelj! Potražite ih i saznajte više o njima. Imaju li zvaničnu stranicu? Da li je ta stranica zaštićena enkripcijom (adresa počinje s https://)? Imaju li stranicu na Wikipediji? Jesu li ih recenzirali u nekom većem mediju? Ako je odgovor negativan na sva navedena pitanja, postanite sumnjičavi.

Jesu li snimci ekrana nekvalitetni?

Slično kao i kod opisa aplikacija: ako su snimci ekrana kojima je aplikacija ilustrovana lošijeg kvaliteta, veći su izgledi da imate posla s lažnjakom. Hakerima je lakše da ukrase tuđe screenshotove nego da prave svoje.

Koliko je puta aplikacija preuzeta?

Proverite koliko je puta aplikacija preuzeta. Reč je o gruboj procjeni, ali daće vam kakvu-takvu sliku o tome imate li posla s autentičnim softverom ili ne. Što je broj veći, to je bolje. Nažalost, to funkcioniše samo na Googleovom Playu, zato što Apple ne objavljuje takve podatke na App Store.

Komentara 6

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Sinisa

BlackBerry I tacka

2 3

čekaj, čekaj..

na Google playu ne postavljaju koliko puta je aplikacija uklonjena, samo koliko puta je preuzeta. Mnoge sam preuzeo (koristeći i navedene preporuke) i posle isprobavanja od 5 minuta - uklonio. Toliko o broju preuzimanja.

3 1

Čile

Neznam dali je lažna ali mi je aplikacija "vreme" u prošlom mesecu "pojela" skoro 3 GB interneta a da je nijednlm nisam otvorio, čak ni pipnuo. Nisam uspeo da kontaktiram mog mob.operatera pa se nadam da će posle ovog mog komentara reagovati, očekujem to

0 3

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo