Pet načina kako da u starosti zadržite oštar um

Pet načina kako da u starosti zadržite oštar um Izvor: REUTERS/Christian Hartmann

Većina onoga što smatramo zdravim nije uvek i zabavno, ali to ne treba da bude tako kada se radi o usporavanju procesa kognitivnog opadanja koji dolazi u starosti.

Igranje društvenih igara jedan je od pet dobrih načina kako održati mozak u dobroj formi, prema nemačkom stručnom časopisu Psychologie Heute (Psihologija danas).

Dobra forma održava se i vežbanjem, naročito plesom.

Manje očit izbor bio bi surya namaskar, ili ''pozdrav Suncu'', niz graciozno povezanih joga položaja.

Takođe još jedan od načina, prema časopisu, jeste biti društveno aktivan.

Stoga, ne odustajte od tračarenja uz kafu, jer ipak - to je dobro za vaš mozak.

I na kraju - korišćenje računara. Iako mnogi ''starci'' veruju da je to komplikovano, sramežljivo odbijajući tehnologiju, ovaj mentalni izazov upravo je ono što lekari preporučuju.

Tagovi: starost , Mozak , zdravlje

Komentara 10

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Jovandeka2

I ukrstene reci pomazu

3 0

Vladimir

Mislim da je recept fizička aktivnost, i poslovi koji stimulišu mozak, ali i genetika. Imam babu i dedu koji guraju do 90 godina, ali opet imam tj imao sam babu i dedu koje su oboje umrli oko 70 godina. Sa sela i jedni i drugi, fizički aktivni, relativno zdrava ishrana ali mislim da su tu prevagli geni.

5 0

Stari Ajarac

Seks, seks, seks! Samo Seks Starce Spasava! Ne verujte u priče o umiranju seksa u stsrosti: osim u slučaju zaista teške bolesti, čovek je sposoban za seks dokle god diše. 99% seksualnih disfunkcija dolaze iz "komiteta", iz glave optetećene judeohrišćanskim "no,no, gorećeš u paklu" ucenama.

5 6

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo