Pet načina kako da u starosti zadržite oštar um

Pet načina kako da u starosti zadržite oštar um Izvor: REUTERS/Christian Hartmann

Većina onoga što smatramo zdravim nije uvek i zabavno, ali to ne treba da bude tako kada se radi o usporavanju procesa kognitivnog opadanja koji dolazi u starosti.

Igranje društvenih igara jedan je od pet dobrih načina kako održati mozak u dobroj formi, prema nemačkom stručnom časopisu Psychologie Heute (Psihologija danas).

Dobra forma održava se i vežbanjem, naročito plesom.

Manje očit izbor bio bi surya namaskar, ili ''pozdrav Suncu'', niz graciozno povezanih joga položaja.

Takođe još jedan od načina, prema časopisu, jeste biti društveno aktivan.

Stoga, ne odustajte od tračarenja uz kafu, jer ipak - to je dobro za vaš mozak.

I na kraju - korišćenje računara. Iako mnogi ''starci'' veruju da je to komplikovano, sramežljivo odbijajući tehnologiju, ovaj mentalni izazov upravo je ono što lekari preporučuju.

Tagovi: starost , Mozak , zdravlje

Komentara 9

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Vladimir

Mislim da je recept fizička aktivnost, i poslovi koji stimulišu mozak, ali i genetika. Imam babu i dedu koji guraju do 90 godina, ali opet imam tj imao sam babu i dedu koje su oboje umrli oko 70 godina. Sa sela i jedni i drugi, fizički aktivni, relativno zdrava ishrana ali mislim da su tu prevagli geni.

2 0

Stari Ajarac

Seks, seks, seks! Samo Seks Starce Spasava! Ne verujte u priče o umiranju seksa u stsrosti: osim u slučaju zaista teške bolesti, čovek je sposoban za seks dokle god diše. 99% seksualnih disfunkcija dolaze iz "komiteta", iz glave optetećene judeohrišćanskim "no,no, gorećeš u paklu" ucenama.

5 1

S Slobodan

Imam 70 g.Imam i vise hronicnih bolesti ali mi netrebaju posebni saveti. Stara o se o dvorištu skoro pola hektara Basta 120 voćki cvece. Vinova loza macke psi priprema drva za zimu zimnice. I pored svega redovno sam na internetu uglavnom pretraga muzike islusanje dva do tri casa. Pratim vesti preko interneta. Uvek čitam nešto makar nekoliko stranica. Vise puta kod lekara. I eto uz otklanjanje kvarova u i oko kuće kako bre da intelekt zardja. Oko 21h spavanje u 5h ujutru ustajanje. To je moj recept a svaku ima svoje probleme i mora aktivno da se postavi i nema problema.

12 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo