NUNS, NDNV: Presuda u korist Stefanovića protiv Peščanika

NUNS, NDNV: Presuda u korist Stefanovića protiv Peščanika Izvor: Tanjug/Dimitrije Goll

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) saopštili su da presuda Višeg suda u Beogradu protiv "Peščanika", a po tužbi ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, nije zasnovana na zakonu i da je "politički motivisana".

Peščanik i njegova stalna saradnica Vesna Pešić ovom presudom su osuđeni da solidarno isplate 200.000 dinara Stefanoviću, kao i druge sudske troškove, zbog kolumne "Dosoljavanje".

Autorka je u tom tekstu iznela mišljenje o nelegalnom rušenju objekata u Hercegovačkoj ulici u Beogradu i o izjavama ministra Nebojše Stefanovića povodom tog događaja.

Kako dva udruženja navode u saopštenju, u pitanju je politički motivisana odluka, koja ima za cilj da "suzbije slobodu govora i kritičko mišljenje" i da "ugrozi opstanak ovog medija".

"Više je nego zabrinjavajuće to što se sud odlučio da kazni iznošenje mišljenja, odnosno političkog stava, kroz povredu časti i ugleda, čime se šalje preteća poruka javnosti, u kojoj je i inače pluralizam mišljenja dramatično ugrožen", naveli su NUNS i NDNV.

 Podsetili su i da iz prakse Evropskog suda za ljudska prava proizilazi da osobe koje obavljaju javne funkcije treba da trpe "viši nivo javne kritike".

Praksa tog suda kaže da je sloboda izražavanja mnogo šira u odnosu na nosioce političkih funkcija.

Dodaje se i da u Zakonu o javnom informisanju i medijima Srbije stoji da je "izabran, postavljen, odnosno imenovan nosilac javne i političke funkcije dužan da trpi iznošenje kritičkih mišljenja, koja se odnose na rezultate njegovog rada, odnosno politiku koju sprovodi, a u vezi je sa obavljanjem njegove funkcije bez obzira na to da li se oseća lično povređenim iznošenjem tih mišljenja".

NUNS i NDNV su izrazili nadu da će ova prvostepena presuda biti preinačena u redovnom sudskom postupku, odnosno da Peščanik neće morati da poseže za vanrednim pravnim lekovima ili u borbi za pravdu ide sve do Strazbura.

Komentara 31

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

.Globoderac

Sramota od sudstva.

6 0

Saki

Sramota!

30 359

RMN

Ovo je za Riplija...! Ko prozbori o bespravno rušenju Savamale, ide na sud...!!! Srećom, postoji i Sud u Strazburu...

71 198

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo