Server: Promena granica Kosova otvorila bi Pandorinu kutiju

Server: Promena granica Kosova otvorila bi Pandorinu kutiju Izvor: N1

Profesor Univerziteta Džons Hopkins Danijel Server izjavio je za N1 da spekulacije o podeli Kosova nisu privukle mnogo pažnje u Vašingtonu. On upozorava da bi eventualna promena granica Kosova otvorila Pandorinu kutiju i Zapadni Balkan, ali i neke druge države u svetu.

Server je za Dan uživo rekao da ako Srbija i Kosovo žele da budu demokratske države i članice EU, ne vidi razlog zašto manjinske zajednice ne bi ostale tu gde jesu - u postojećim granicama.

“Menjanje granica dovelo bi do nestabilnosti u Makedoniji i BiH, ali i drugim delovima sveta, npr. u Ukrajini i Gruziji. SAD i EU imaju dobar stav po pitanju promene granica (…) o celovitosti država i nemenjanja granica”, podsetio je on.

Komentarišući izjave šefa diplomatije Srbije Ivice Dačića da nova administracija u Vašingtonu menja stav prema Srbiji i Kosovu, Server je rekao da ne misli da je došlo do promena i da Vašington sluša i Beograd i Prištinu.

Takođe je rekao da se Dačićevi napori da pojedine zemlje povuku priznanje Kosova loše odražavaju na srpsku politiku i dobru veru u dijalog.

“Ako pričate sa Prištinom na jednom ravnopravnom nivou, onda morate da se ponašate ravnopravno”, poručio je on.

O podeli Kosova u Dan uživo govorio je i nekadašnji ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović, a celo gostovanje Servera i Bogdanovića pogledajte u video prilogu:

Izvor: N1

Komentara 5

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

nomino

Tek bi se priznavanjem Kosova otvorila Pandorina kutija.

75 0

Marko

Reče čovek i ostade živ!

9 1

Sloba

Pa što onda nisu poštovali granice SFRJ?

328 20

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo