DSS raskinuo lokalne koalicije s SNS zbog "predaje Kosova"

Predsedništvo Demokratske stranke Srbije (DSS) odlučilo je da svi opštinski odbori DSS-a raskinu lokalne koalicije sa Srpskom naprednom strankom (SNS).

Izvor: N1

Predsednik DSS-a Miloš Jovanović kazao je novinarima da je koalicija sa naprednjacima raskinuta u 14 opština ali nije mogao da precizira u koliko bi lokalnih samouprava SNS mogao ostati bez vlasti posle te odluke DSS-a.

Iako je rečeno na konferenciji za novinare u sedištu stranke u Beogradu, odluka o raskidu koalicije sa SNS-om je doneta "zbog upuštanja u veleizdaju, odnosno predaju Kosova i Metohije".

"Problem je međutim što danas više ne delamo u normalnim političkim okolnostima i koliko god lokalne koalicije nemaju veze i ne mogu imati veze sa nacionalnom politikom toliko i te kako imaju i moraju imati veze sa nečim što se može nazvati nacionalnom izdajom", ocenio je Jovanović.

Jovanović je dodao da raskid lokalnih koalicija sa SNS-om nema veze sa eventualnim ulaskom Demokratske stranke Srbije u opozicioni Savez za Srbiju.

"Zavisiće od jedne vrlo jednostavne stvari - od naše procene kako na najbolji, najefikasniji način zaustaviti ovo ludilo. Ako je to savez, biće savez, ako je to nešto drugo, biće nešto drugo", rekao je on.

SNS: Postupci DSS daju podršku daljoj razgradnji države

Srpska napredna stranka je reagovala na ovu vest, navodeći da je DSS u stvari stranka koja je odgovorna za raspad sopstvene države.

"Nadaju se valjda u DSS-u da su i građani Srbije zaboravili da su oni glavni krivci za razbijanje države, da je upravo njihovo nečinjenje dok su bili na vlasti dovelo do toga da se Crna Gora odvoji od Srbije a da Priština u medjunarodnoj zajednici stekne ključnu podršku za jednostrano proglašenje nezavisnosti", naveo je potpredsednik SNS i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Kako je naveo, politika DSS je "plitkoumna" i njihovi postupci daju "jasnu podršku daljoj razgradnji sopstvene države i slabljenju pregovaračke pozicije Srbije u trenutku kada predsednik Vučić čini sve što može kako bi se došlo do održivog i kompromisnog rešenja za Kosovo i Metohiju, kojim bi se obezbedio dugoročni mir i ekonomski prosperitet Srbije".

Komentara 61

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

običan građanin

Znači, kod SNS-a nije problem ekonomska politika, nije problem pravosudna politika, nije problem unutrašnja politika, nije problem ni spoljna politika, ali zato njihov stav u vezi sudbine Kosovske pokrajine, preko toga nikako ne može da se pređe. Je l' tako, gospodo iz DSS-a??

4 2

Nebojsa

Sanda Raskovic - Ivic dok je bila na celo DSS , trazila raskid koalicije SNS-DSS na lokaku i to ne samo u Beogradu nego na celoj teritoriji Srbije . Ona je dobila iskljucenje iz stranke i to je prvi presednik koji je iskljucen iz stranke . OO DSS sa KiM napustili su svi kolektivno stranku , jer stranka nije zeleli da napusti koaliciju sa SNS. Tada vrh DSS govorio da ne treba mesati lokalnu samoupravu sa republickim temama. Sedeti u koaliciju na lokalu ,a u narodnoj skupstini Srbije ih kritikovati zbog politike prema KiM to za mene je neprihvatljivo . Da li ce presednik DSS i ostali ljudi koji glasali za iskljucenje tadasnje presednice DSS Sande Raskovic Ivic , umeti da objasne neke stvari a to su Kako to sad treba raskinuti koaliciju a kad je bivsa presednica i OO DSS sa Kosova to trazili bili su u manjini ??? Nekazem da nije dobro sto ste uradili vec morate neke stvari objasniti . Sto se tice Saveza za Srbiju osekujem da i DSS bude deo tog saveza .

101 152

e tugo

A sada juris u SNS.

115 205

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo