"Само закон ћирилицу спасава" - ima li smisla?

Predlog izmena i dopuna Zakona o upotrebi jezika i pisma uzburkao je stručnu javnost i pre nego što je stigao na javnu raspravu. Predloženim izmenama ćirilica se favorizuje kao jedino dozvoljeno službeno pismo, dok se za upotrebu latinice u državnim organima, ustanovama i preduzećima predviđaju novčane kazne.

Izvor: N1

I dok se čeka da Vlada iznese mišljenje o tekstu koji je predložilo Ministarstvo kulture i informisanja, lingvističari upozoravaju da su predložene mere ne samo nepotrebne, nego i osuđene na propast.

Ima li potrebe da Vukova azbuka postane i jedino pismo u javnoj upotrebi?

"Neka, u principu i treba tako. Trebalo bi više da se forsira", izjavio je jedan građanin.

"Ne mislim da su kazne inače dobre za demokratski ambijent, ako želi izistinski da se gradi, zato što prosto, pitanje je uvek izbora", kaže drugi.

"Pokušavam da pročitam ćirilične natpise i da razumem šta tu piše, a najgore je sa mapama - ako su imena ulica napisana ćirilicom, ne možeš da znaš gde se nalaziš", rekao je jedan turista iz Nemačke.

N1: Jel' mislite da je dobro da imamo dva ravnopravna pisma?

"Ja mislim da je dobro. Od viška glava ne boli", rekao je još jedan ispitanik.

Baš zbog pisma viška, glavobolja bi mogla da zadesi one koji se ne budu pridržavali novog zakona, ako u predloženom obliku bude usvojen.

Nacrt potekao iz Ministarstva kulture i informisanja predviđa ćirilicno pismo kao obavezno za sve organe vlasti: tu spadaju i škole i fakulteti, pa i javna preduzeca. Predlog je da ćirilica bude prisutnija i u medijima, dok bi od propisa bila izuzeta naučna i umetnička dela i nazivi robnih marki.

Predviđa se i formiranje takozvanog Saveta za srpski jezik, koji bi bio zadužen za kontrolu jezičke discipline - za upotrebu latinice gde joj po slovu zakona nije mesto, predlažu se kazne i do million dinara.

 Namera autora je, kažu, da zaustave “izumiranje” Vukove azbuke.

"Stalno se govori koliko je ćirilica ugrožena i to je postalo opšte mesto, niko se ne pita da li možda nije tako. E pa ja mislim da nije tako - zašto?", kaže profesor Janko Bugarski, lingvista.

Zato što bez poznavanja ćirilice u Srbiji nije moguće završiti osnovnu skolu, objašnjava Bugarski i dodaje:

"Mislim da je ćirilica jako zaštićena već Ustavom Republike Srbije, koji kaže da je u Srbiji u upotrebi srpski jezik i ćirilično pismo. Latinica se u Ustavu čak i ne pominje".

Upravo izostanak pomena latinice u Ustavu je razlog više da ćirilicu i zakon propise kao jedino službeno pismo – tako to tumači deo srpskih akademika.

"Postojeći zakon u pogledu statusa srpskog jezika i ćirilice nije usaglašen sa aktuelnim Ustavom Srbije koji određuje službenu upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma. Odredbama ovog (novog) zakona ćirilici se obezbeđuje status koji joj pripada kao pismu većinskog naroda u Republici", navodi se u saopštenje Odbora za standardizaciju jezika SANU-a.

"Samo zakon ćirilicu spasava" je ideja osuđenja na propast, predviđa profesor Bugarski.

Takve mere su, kaže, pucanj u prazno, umesto u očiglednu metu jezičkog problema.

"Prvi, osnovni pravi problem jeste nedopustivo nizak stepen funkcionalne pismenosti među stanovnicima Srbije i isto tako nedopustivo nizak nivo jezičke kulture", ocenio je Bugarski.

A to se, kaže, neće rešiti forsiranjem azbuke na uštrb abecede.

"Po mom misljenju, nije osobito važno u kom je pismu neko nepismen", kaže Bugarski.

Tagovi: pismo , ćirilica

Komentara 174

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Deks

Neka je sramota one koji kažu da ne postoji srpska latinica. Ona postoji itekako i veliki broj onih koji su živeli i odrasli u bivšoj Jugoslaviji pišu upravo tim pismom. Mnogi taj period vide kao nekakvu nepravdu i nametanje "tuđeg pisma" Srbima ali gospodo vreme i godine se ne mogu promeniti, to vreme se desilo i latinica je i trajno postala srpsko pismo. I definitivno to vreme je bilo veoma pozitivno za srpsku kulturu i istoriju. Ja vas ne vređam ako pišete vašim maternjim pismom ćirilicom, ne vređajte vi mene ako pišem latinicom.

25 13

Prosečan

Srpski jezik ima znatno veći uticaj na sve u regionu kada se piše srpskom (Vukovom i Djurinom) latinicom. Treba pojačati I sačuvati srpski kulturni uticaj a ne umanjivati ga na ovaj način I prepuštati taj primat zapadnim komšijama. Ne kažnjavati već podržati srpsku latinicu a ćirilicu poštovati kroz obrazovni sistem. To je dobitna kombinacija.

33 16

Saa

Oćemo proći kao i sa regis. tablicama. Dokle više.

69 47

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo