Eksplozije na paradi u Karakasu, pokušaj atentata na Madura?

Eksplozije na paradi u Karakasu, pokušaj atentata na Madura? Izvor: VENEZUELAN GOVERNMENT TV/Handout via REUTERS TV

Najmanje jedna eksplozija odjeknula je tokom vojne parade u centralnom delu Karakasa dok je predsednik Venecuele Nikolas Maduro držao govor, a vlasti su saopštile da je u pitanju neuspeli pokušaj atentata sa dronovima.

Nikolas Maduro je rekao da je preživeo napad eksplozivnom bespilotnom letelicom, a za atentat u Karakasu optužio je kolumbijskog predsednika Huana Manuela Santosa. Prema venecuelanskim vlastima, pokušaj napada na šefa države izveden je uz pomoć bespilotne letelice. Maduro je nepovređen u napadu, dok je sedam osoba hospitalizovano zbog povreda. 

"Danas su pokušali da me ubiju. Ne sumnjam da je iza ovog napada ime Huana Manuela Santosa", rekao je Maduro u radio i televizijskom obraćanju. 

Izvori kolumbijske vlade u Bogoti odbacili su optužbe na račun Santosa kao "neosnovane". 

Venecuelanski ministar za komunikacije Horhe Rodriges rekao da je Maduro u subotu izbegao napad bespilotnom letelicom, koja je nosila eksploziv tokom vojne ceremonije u glavnom gradu. Eksploziv je aktiviran nedaleko od govornice sa koje se obraćao predsednik.

Maduro je pored Santosa za napad optužio i osobe koje žive u SAD, na Floridi, tvrdeći da su ga finansirale.

Misteriozna pobunjenička grupa preuzela je danas odgovornost za napad na Madura, navodi se u saopštenju objavljenom na društvenim mrežama. 

"Protiv vojne časti je da na vlasti ostanu oni koji su zaboravili na Ustav i svoju funkciju vide kao sredstvo bogaćenja", navodi se u optužbi te grupe "Vojnika u majicama". 

Ta organizacija je pozvala na proteste, navodeći da se ne može više tolerisati da stanovništvo gladuje, da bolesni nemaju lekove, da valuta nema vrednost, da obrazovani sistem ne valja i indoktriniše. Incident sa dronom dogodio se na prvu godišnjicu Ustavotvorne skupštine, konstituisane na zahtev Madura, uprkos nezadovoljstvu gradjana i brojnim kritikama iz inostranstva. 

Maduro je tvrdio da je novo telo, koje ima moć da promeni ustav, bilo potrebno kako bi se u zemlji ponovo uspostavio mir posle nekoliko kriznih meseci. 

Opozicija je kritikovala konstituisanje Ustavotvorne skupštine, ocenjujući da je to korak ka otimanju vlasti.

Komentara 1

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

viva democraCIA

"Misteriozna pobunjenička grupa"? ja bih ovo pre nazvao teroristima, jer ako ovo nije terorizam sta jeste?

0 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo