Tetovaže ubuduće samo “po crtama” EU

Tetovaže ubuduće samo “po crtama” EU Izvor: Reuters/Athit Perawongmetha

Evropska unija namerava da ostavi svoje obeležje u svetu tetovaža uvođenjem propisa šta može da se koristi za trajno bojenje ljudskog tela.

Dok većina ljudi koji žele tetovaže brine o kvalitetu dizajna i koliko će to boleti, Evropske komisije ja zabrinuta za potencijalne posledice po zdravlje, piše Politiko.

Zasad ne postoje standardi na nivou EU šta tatu majstori mogu ubrizgati pod kožu svojih mušterija. Boje moraju zadovoljiti stroge bezbednosne propise ako se koriste u kozmetici ili na tekstilima, ali takvih mera nema za tetovaže.

Uvođenje propisa za tetovaže bi moglo da se ispostavi kao teško, pošto je ta industrija usitnjena, dok radnje za tetovaže uglavnom koriste pigmente namenjene drugim svrhama, navodi Politiko.

S druge strane, istraživanja koje se bave posledicama po zdravlje nisu jednoznačna. Mada se neke supstance u mastilu za tetovaže mogu pokazati kancerogenim, zasad nema studija koje pokazuju vezu između tetovaža i pojave raka.

Evropska komisija je prošle godine tražila od ECHA da ispita supstance u mastilima koje se koriste za tetovaže i da ustanovi koliko je bezbedno da se ubrizgaju pod kožu. Naučni odbor te organizacije će ove godine poslati predloge Komisiji koja će posle odlučivati da li da ih usvoji.

Sada oko 12 odsto građana EU ima tetovaže, dok je 2003. taj procenat bio pet.

Komentara 20

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

I td...

Zar nije svako od nas,GOSPODAR SVOGA TELA???Ako jeste a jeste,ko ima pravo bilo kome da zabrani i odredi sta da tetovira??? Ja inace nemam tatu ali mislim da svako od nas ima puno pravo da radi sa svojim telom ono sto zeli.

6 23

Pero

A da pročitaš prvo vest?

16 0

bgd

Ne znam da li je kancerogeno ali znam da trigeruje imunitet koji napada tetovazu kao strano telo dokle god postoji a to je i razlog zasto vremenom bledi ..sve te cestice kasnije idu kroz jetru... ne preporucujem za osobe sa autoimunim bolestima.

9 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo