Tetovaže ubuduće samo “po crtama” EU

Tetovaže ubuduće samo “po crtama” EU Izvor: Reuters/Athit Perawongmetha

Evropska unija namerava da ostavi svoje obeležje u svetu tetovaža uvođenjem propisa šta može da se koristi za trajno bojenje ljudskog tela.

Dok većina ljudi koji žele tetovaže brine o kvalitetu dizajna i koliko će to boleti, Evropske komisije ja zabrinuta za potencijalne posledice po zdravlje, piše Politiko.

Zasad ne postoje standardi na nivou EU šta tatu majstori mogu ubrizgati pod kožu svojih mušterija. Boje moraju zadovoljiti stroge bezbednosne propise ako se koriste u kozmetici ili na tekstilima, ali takvih mera nema za tetovaže.

Uvođenje propisa za tetovaže bi moglo da se ispostavi kao teško, pošto je ta industrija usitnjena, dok radnje za tetovaže uglavnom koriste pigmente namenjene drugim svrhama, navodi Politiko.

S druge strane, istraživanja koje se bave posledicama po zdravlje nisu jednoznačna. Mada se neke supstance u mastilu za tetovaže mogu pokazati kancerogenim, zasad nema studija koje pokazuju vezu između tetovaža i pojave raka.

Evropska komisija je prošle godine tražila od ECHA da ispita supstance u mastilima koje se koriste za tetovaže i da ustanovi koliko je bezbedno da se ubrizgaju pod kožu. Naučni odbor te organizacije će ove godine poslati predloge Komisiji koja će posle odlučivati da li da ih usvoji.

Sada oko 12 odsto građana EU ima tetovaže, dok je 2003. taj procenat bio pet.

Komentara 21

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Krf

Na našoj plaži prvo mesto za najgluplju tetovažu znak Fila na grudima (isto mesto kao na majci). Drugo mesto je znak upitnik na ledjima, kao "pitam se šta da istetoviram?" :D

2 0

I td...

Zar nije svako od nas,GOSPODAR SVOGA TELA???Ako jeste a jeste,ko ima pravo bilo kome da zabrani i odredi sta da tetovira??? Ja inace nemam tatu ali mislim da svako od nas ima puno pravo da radi sa svojim telom ono sto zeli.

6 25

Pero

A da pročitaš prvo vest?

18 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo