HPK preko suda u SAD traži 12,4 miliona dolara od Železare

HPK preko suda u SAD traži 12,4 miliona dolara od Železare Izvor: N1
(arhiva)

Holandska kompanija HPK inženjering, koju je Vlada Srbije 2015. angažovala da upravlja smederevskom železarom, zatražila je od suda u Vašingtonu da omogući izvršenje odluke međunarodne arbitraže iz Londona prema kojoj železara mora da joj isplati naknadu od 12,4 miliona dolara zbod nezakonito raskinutog ugovora.

HPK je juče Saveznom sudu u Distriktu Kolumbija podneo peticiju u kojoj se zahteva da se, na osnovu Konvencije o priznanju i izvršenju inostranih arbitražnih odluka, potvrdi odluka koju je u maju doneo arbitražni tribunal u Londonu.

Londonski sud za međunarodnu arbitražu (LCIA) je u maju ocenio da je Železara Smederevo nezakonito raskinula ugovor kojom je HPK menadžment 2015. angažovan da unapredi poslovanje te, tada državne kompanije, i privuče kupca za njenu privatizaciju.

Ugovor sa HPK inženjeringom je raskinut juna 2016. sa obrazloženjem da ne ispunjava ugovorene obaveze, koje nikada nisu objavljene. Železara Smederevo je 2016. prodata kineskoj Hestil grupi, ali holandska kompanija tvrdi da je ugovor sa njom bez razloga raskinut "uoči samog završetka privatizacije većinskog udela Železare".

HPK u peticiji tvrdi da Železara i Vlada Srbije odbijaju da plate bonus od 10 miliona dolara koji je ugovorom bio dogovoren ako privatizacija usledi u roku od pet godina od njegovog sklapanja.

Odlukom arbitraže u Londonu kompanija HPK ima pravo na bonus od 10 miliona dolara i iznos za dodatne izdatke, ali Vlada Srbije i železara ne žele da plate tu sumu.

HPK optužuje Vladu Srbije da se, iako je bila vlasnik Železare, neopravdano poziva na njen nominalni nezavisni korporativni status kako bi izbegla plaćanje odštetnog zahteva.

Prema neizvaničnim informacijama Bete odbijen je tužbeni zahtev HPK inženjering protiv države Srbije i ta kompanija teško da će moći da realizuje arbitražnu presudu o obeštećenju od Železare.

Peticija američkom sudu, ukoliko je podneta se, prema tim izvorima, može tumačiti kao vrsta pritiska HPK inženjeringa da bi izdejstvovala naplatu tražene odštete.

Komentara 17

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Sojic

Zelezara Smederevo i dalje postoji.Ima nekolilo zaposlenih,direktor je Ivan Milosevic(i tada je bio)i sluzi da Vucic preko iste dotira Hbis kao i da preuza sve gubitle koje Hbis napravi. Inace Hbis ne placa ni struju ni gas. Ziveo Vucic

6 0

Gorani

Pozvati izvršitelje kod predsednika tkzv države.Izneti sve,njega izbaciti kao što rade sa građanima kad duguju 1 din.

36 0

Picasso

od 800.000 ljudi u birokratskom aparatu Srbije, da li postoji i jedan koji se razume u medjunarodno pravo i zna da napise ili procita medjunarodni ugovor ili je svih 800.000 sofera, keramicara, grobara i slicno?

63 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo