Referendum o imenu Makedonije 30. septembra

Referendum o imenu Makedonije 30. septembra Izvor: N1, arhiva

Parlament Makedonije odlučio je a 30. septembra bude održan referendum o imenu države, čija je uspešna realizacija uslov za integraciju u NATO i EU.

Za raspisivanje referenduma glasalo je 68 poslanika - vladajuće koalicije Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) i Demokratske unije za integraciju (DUI) i manje albanske opozicione partije Besa.

Raspisivanje referenduma nisu podržali poslanici najveće makedonske opozicione partije VMRO-DPMNE i Alijanse za Albance Zijadina Sele, koji su pre glasanja napustili plenarnu salu.

Prema odluci koju je usvojilo Sobranje Makedonije, referendumsko pitanje će glasiti: "Da li ste za članstvo u EU i NATO sa prihvatanjem Dogovora Republike Makedonije i Republike Grčke".

Referendum o imenu države biće konsultativni, što znači da je cenzus manji nego kada je obavezujući - da bi bio uspešan, potrebno je da na njega izadje polovina ukupnog broja birača, nešto iznad 900.000, i da polovina od njih glasa za.

Šef poslaničke grupe SDSM Tomislav Tuntev pozvao je na početku sednice gradjane da izadju na referendum, navodeći da je pred njima istorijska odluka koja treba da obezbedi budućnost Makedoniji i budućim generacijama.

"Stvorili smo uslove da Makedonija postane deo evropske porodice, da bude jednaka sa evropskim i svetskim silama", rekao je Tuntev, dodajući da će ulaskom zemlje u NATO makedonski postati jedan od službenih jezika alijanse.

Poslanici VMRO-DPMNE napustili su salu pošto je poslanik te stranke Nikola Micevski ponovio stav da je pitanje neprecizno, višeznačno i manipulativno, kao i da se time što je referendum konsultativan otvara mogućnost različitog tumačenja.

Uspešan referendum o Dogovoru sa Grčkom i promena imena države u Severna Makedonija do kraja ove godine uslov je za makedonske integracije u EU i NATO.

Priprema i održavanje referenduma koštaće oko 3,5 miliona evra, što će biti pokriveno iz državnog budžeta.

Izvor: Reuters

Komentara 7

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Zoon Politikon

Parodija... Referendum o imenu bi morao da bude zasebno referendumsko pitanje! p.s."Je li Draga, jesi li za to da nazovemo našeg sina imenom kojim ja želim a ja ću zauzvrat davati 65% plate zna kuću i tvoj će biti auto četvrtkom i nedeljom? i da... tvoji će moći da svrate svakog trećeg vikenda u mesecu...?"

7 12

Helper

Ne kapiram sto se ljudi loze, pa pisu sve i svasta... ovde se nista ne menja. Sve ostaje isto, dodaje se geografska odrednica. Cemu tolika polemika? Ne menjaju ime u Zanzibarija nego glasaju da li da se doda odrednica. Dakle ime je tu, jezik je makedonski (ne severnomakedonski). Makedonac/ka iz S. Makedonije, a ne Severnomakedonac/ka. Tako su se bar dogovorili... Koja lobotomija, ovo je klasican ispit koliko je ljudima popijen mozak do sada!

21 2

Dr Sale

makedonci su u svoje udžbenike istorije napisali da su antički,a ne slovenski narod,svajataju grčku (filip i aleksandar)i srpsku istoriju (Vukašin,Marko)kao svoju.ovim dogovorom se odriču antike

6 10

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo