Neće biti kašnjenja naknada za porodiljsko

Neće biti kašnjenja naknada za porodiljsko Izvor: N1

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja saopštilo je da neće biti kašnjenja prilikom isplate naknade za porodiljsko odsustvo.

"Kašnjenja koja su se događala u ranijem periodu neće se dešavati. Upravo zato, da bismo zaštitili građane, menjali smo Zakon. Isplate su ranije kasnile po tri, šest ili 10 meseci, imali smo različite sporove i primedbe na rad, a sada je to promenjeno i predviđeno je da država, odnosno resorno ministarstvo uplaćuje direktno na račun porodiljama i te isplate će ubuduće biti isplaćivane između 20. do 25. u mesecu, za prethodni mesec", navedeno je u saopštenju.

"Niko neće biti oštećen. Porodilje sada imaju sigurnost jer država uplaćuje sredstva direktno na njihov račun i one ne moraju više da brinu da li zavise od volje poslodavca, njegove likvidnosti ili želje da zatvori firmu", rekao je v.d. pomoćnika ministra za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Sektoru za brigu o porodici i socijalnu zaštitu Miloš Janković.

Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom propisano je da ministarstvo nadležno za socijalna pitanja, iz sredstava obezbeđenih u budžetu Republike Srbije, vrši isplatu mesečnih iznosa naknade zarade, na tekući račun korisnika.

Za porodiljska odsustva koja su započeta od 1. jula 2018. i kasnije, isplata naknade zarade vršiće se na navedeni način, u periodu 20. do 25. u mesecu za prethodni mesec, a postupak ostvarivanja prava po novom Zakonu je pojednostavljen, navedeno je u saopštenju.

Komentara 12

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Aleksa

Identicna prica i kod nas...ali zasto to niko nije objavio? Zasto niko ne objavljuje da ljudi koji imaju nekretninu u vrednosti preko 12 miliona nemaju ni onu cuvenu naknadu za trece dete o kojoj se takodje pricalo...nekome su aad uzeli 80 soma na 2 prosecne plate i jos 10 soma na trece dete...grozno.

2 0

Brana Vršac

Uvek je kasnila i kasniće... A zašto je ap Vojvodina ukinula novčanu nadoknadu za 3.dete??? Svi ćute,a bila je udarna vest u martu....

12 0

Jelka

A kada nije bilo kasnjenja ovih prinadleznosti i sramnih iznosa bilo trudnickog,bilo porodiljskog (izuzev sporadicnih na vreme isplhcenih),od cega se to zivi i gaje deca,u ovoj zemlji je sve folklor,farsa i lazna briga u svim sferama zivota?

7 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo