Neće biti kašnjenja naknada za porodiljsko

Neće biti kašnjenja naknada za porodiljsko Izvor: N1

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja saopštilo je da neće biti kašnjenja prilikom isplate naknade za porodiljsko odsustvo.

"Kašnjenja koja su se događala u ranijem periodu neće se dešavati. Upravo zato, da bismo zaštitili građane, menjali smo Zakon. Isplate su ranije kasnile po tri, šest ili 10 meseci, imali smo različite sporove i primedbe na rad, a sada je to promenjeno i predviđeno je da država, odnosno resorno ministarstvo uplaćuje direktno na račun porodiljama i te isplate će ubuduće biti isplaćivane između 20. do 25. u mesecu, za prethodni mesec", navedeno je u saopštenju.

"Niko neće biti oštećen. Porodilje sada imaju sigurnost jer država uplaćuje sredstva direktno na njihov račun i one ne moraju više da brinu da li zavise od volje poslodavca, njegove likvidnosti ili želje da zatvori firmu", rekao je v.d. pomoćnika ministra za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Sektoru za brigu o porodici i socijalnu zaštitu Miloš Janković.

Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom propisano je da ministarstvo nadležno za socijalna pitanja, iz sredstava obezbeđenih u budžetu Republike Srbije, vrši isplatu mesečnih iznosa naknade zarade, na tekući račun korisnika.

Za porodiljska odsustva koja su započeta od 1. jula 2018. i kasnije, isplata naknade zarade vršiće se na navedeni način, u periodu 20. do 25. u mesecu za prethodni mesec, a postupak ostvarivanja prava po novom Zakonu je pojednostavljen, navedeno je u saopštenju.

Komentara 13

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Dragan

Supruga je otvorila porodiljsko 18.07., porodila se 06.08., resenje koje je od 21.09. je dobila 03.10., a uplata ce biti ko zna kada i to verovatno samo za deo jula meseca! I onda kažu neće biti kašnjenja!?

5 0

Aleksa

Identicna prica i kod nas...ali zasto to niko nije objavio? Zasto niko ne objavljuje da ljudi koji imaju nekretninu u vrednosti preko 12 miliona nemaju ni onu cuvenu naknadu za trece dete o kojoj se takodje pricalo...nekome su aad uzeli 80 soma na 2 prosecne plate i jos 10 soma na trece dete...grozno.

3 0

Brana Vršac

Uvek je kasnila i kasniće... A zašto je ap Vojvodina ukinula novčanu nadoknadu za 3.dete??? Svi ćute,a bila je udarna vest u martu....

14 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo