Domari, ložači i tetkice u školama postaju tehnološki višak

Nova školska godina za pojedine zaposlene neće početi radno. Deo nastavnog osoblja postaće tehnološki višak, a posao će dobiti stručni saradnici. Iz Sindikata prosvetnih radnika "Nezavisnost" tvrde da će znatan broj radnika održavanja ostati bez posla, među kojima su najugroženiji domari i ložači.

Izvor: N1

Prvi septembar. Za đake nova školska godina, za škole nove vesti - slede zaposlenja, ali i otkazi. Resorni ministar je nedavno najavio da će u prosveti posao dobiti 155 psihologa.

Sa druge strane, Vesna Vojvodić Mitrović iz Sindikata "Nezavisnost" tvrdi da će novine u pravilniku za finansiranje škola, pojedinim zaposlenima doneti probleme.

“Prema kojima će značajan broj ložača, domara, tetkica, administrativnih radnika, pa čak i pomoćnika direktora premestiti na liste tehnoloških viškova. Naše kolege širom Srbije, šalju nam podatke da će recimo sada broj ložača ili domara sada biti prepolovljen ili umanjen do 30 odsto”, upozorava Vojvodić Mitrović.

Upravo manjak domara, a posebno ložača, predstavlja najeveću opasnost. Sindikalci kažu da će kotlovi za grejanje u školama ostati bez nadzora, što škole, čini nebezbednim.

Jasminka Marić, učiteljica smederevske OŠ “Branko Radičević”, upravo se zbog toga pismom obratila resornom ministru Mladenu Šarčeviću.

"Dolazimo u poziciju da škole koje imaju isturena odeljenja (2 i 3 isturena odeljenja) ne mogu u istom danu da pokriju matičnu školu grejanjem jer im domar/ložač radi samo dva dana u nedelji! Ko će grejati tu školu ona tri dana kada je domar raspoređen u drugoj školi? Kako će taj domar/ložač založiti kotao ili peć na čvrsto gorivo u jednoj školi pa je ostaviti bez nadzora kako bi otišao u drugu školu? Kolika je tu bezbednost celog sistema na prvom mestu", upitala je Marić u pismu.

Vesna Vojvodić Mitrović smatra da će, usled toga, deca ostati nezaštićena.

“To znači da će oni morati u četiri sata ujutru u jednoj školi da nalože peći na čvrsta goriva, da ostave taj sistem bez nadzora sa učenicima koji rade i žive u toj školi, da odu potom na drugo mesto i da tako prepuste slučaju ili tehničkom kvalitetu celog sistema ono što može da se desi. To je takođe za nas nedovoljna briga prema đacima”, ističe ona.

Prema oceni nadležnih u resornom ministartsvu smanjenje broja radnika za održavanje higijene i domara je neophodno. Objašnjavaju da se norma za njih godinama nije menjala, uprkos smanjenju broja učenika i odeljenja u celoj Srbiji.

"Tačan broj radnika koji će biti tehnološki višak na ovim mestima nije moguće utvrditi, iz razloga što će jednom broju škola biti odobreno povećanje norme na ovim mestima, na osnovu specifičnosti koje one u radu imaju, s obzirom na to da će izradom nove mreže škola, koja je u pripremi, doći do promena u angažovanju ovih zaposlenih", objašnjavaju iz Ministarstva prosvete.

Da je veoma opasno da peći i kotlovi ostaju bez nadzora ložača, pokazuju i incidenti koji su se dogodili prethodnih godina. U srednjoj mašinskoj školi u Apatinu, radnik je poginuo kada je eksplodirao kotao. Eksplozija se dogodila i u školi u Rakovici gde su povrede zadobile četiri osobe. Prošle godine kotao je eksplodirao u Hemijskoj školi u Leskovcu.

Sindikalci su uputili dopis ministru Mladenu Šarčeviću od kog traže da pravilnik bude izmenjen, kako bi škole i đaci bili bezbedni.

Komentara 21

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Pera lozac

A kako je moguce da imaju istu platu domar koji radi u seoskoj skoli od 200 kvadrata (koja je velicina kuce) i domar koji se brine za 4000 kvadrata? Gde je tu logika?

5 1

Napredno

U našoj školi se redovno zaglavljuju vrata,jer nema para za kvalitetnije brave. Domar živi u školi,i čim se neko odeljenje zaglavi,zovu čoveka na mobilni da ih oslobodi. Skoro se desilo da je morao da seče brusilicom,celo.odeljenje unutra,preko 30 stepeni,zagušljivo,deca se uspaničila. Kad nam se deca zaglave u učionici,koliko dugo ćemo čekati da dodje majstor i ki će paziti da ne skaču kroz prozor sa drugog sprata zbog panike. Ili da zovemo vatrogasce,brže će da stignu? Isto tako imamo problem sa higijenom,jer je sve manje tetkica. Priča se da će tetkice prebaciti u neku agenciju,da će dolaziti dva sata dnevno da čiste!?!? Ljudi,vi ne možete da shvatite koliko dece povraća u učionici kad krenu stomačni virusi!!! Da ne spominjem kako tada izgledaju toaleti! Da li će sve to stajati tako do uveče dok ne dodje čistačica??? Zaraza u najavi. Ako ovako nastave,odoh ja iz škole. A roditeljima i djacima neka je Bog u pomoći!

4 0

Nevena

Direktor sam u osnovnoj školi, racionalizacija bez ozbiljne državne strategije je uništila poslednje trzaje obrazovnog sistema ove nazovi drzave...ljudi koji lete u nekoliko skola da dopune normu , na jednom predmetu 4, 5 preuzetih nastavnika , smanjene norme stručnim saradnicima gubitkom odeljenja , a inkluzivno obrazovanje zahteva mobilizaciju duplih resursa .Škola u dve smene od 500djaka i 3000 kvadrata ima jednog domara .Kako vas nije stid da radite ovo ovoj državi ?

13 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo