Trudnice i porodilje iz Hendija zabrinute za svoju budućnost

Firma "Hendi" koja je prestala sa radom preko noći pre dva meseca, bez posla je ostavila nekoliko stotina radnika, među kojima je i jedan broj trudnica i porodilja. Zabrinute su za svoju budućnost, jer kako kažu, ne mogu da ostvare zakonsko pravo na naknadu.

Izvor: N1

Međutim, resorni ministar Zoran Đorđević prenosi poruku vlasnika "Hendija" da će sva dugovanja porodiljama biti isplaćena u skladu sa zakonom.

Na mestu prodavnica mobilnih telefona “Hendi” u beogradskom naselju Borča, od nedavno je butik dečije garderobe. Do skoro je tamo radila Tijana Stojiljković, a sada je već dva meseca nezaposlena, na porodiljskom i ne zna kuda dalje. Prodajno mesto u Broči, zatvoreno je preko noći.

“Neke kolege koje su isto na trudničkom - porodiljskom bolovanju su saznale preko Vajber poruka ili tako nešto, niko od nas nije dobio zvanično obaveštenje da se firma zatvorila”, ističe Tijana.

Bez tog zasnanja ostalo je nekoliko stotina radnika. Katanac je stavljen na 200 radnji širom Srbije.

Firma Hendi prestala je sa radom 31. maja, a u njihovim prostorijama od 15. juna nikog nema.

Direktor firme, bugarski državljanin Nikolaj Filipov, ostao je nedostupan za komentar. Nedostuipan je i svojim doskorašnjim radnicima.

Zbog toga, Tijana kaže da ona i njene koleginice nemaju kome da se obrate za pomoć i da su ostalje zarobljene sa nejasnim statusom.

“Za šta mi strahujemo, jeste što je naša dokumentacija zarobljena, što s njom nema ko da se bavi i nema ko da prosleđuje novac sa namenskog računa na naše lične račune. Znači mi smo već dva i po meseca bez sredstava, bez ikakvog primanja”, ističe ona.

Prema navodima resornog ministra Zorana Đorđevića, direktor Hendija je pobegao iz Srbije. Uprkos tome, tvrdi da će problemi radnika i porodilja biti rešeni, jer se vlasnik firme javio inspekciji rada uz poruku da nadležnosti preuzima na sebe.

“Da će da uplati sve što im se duguje porodiljama i da će na taj način da izmiri i da reši radno-pravni status za svih 236 radnika u narednom periodu. Kažem vam, mi ćemo da pratimo to i ukoliko bude bilo nekih problema, reagovaćemo odmah i država će da preduzme sve što je u njenoj nadležnosti da se ovo uradi i da se zaključi u skladu sa zakonom”, naveo je ministar.

Bivše radnice Hendija međutim još čekaju da ih neko o tome zvanično obavesti. Strahuju da će zbog zatvaranja firme ostati bez zdravstvenog osiguranja i primanja narednih godinu dana.

Tagovi: handy , trudnice , porodilje

Komentara 12

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

orca

A sta je cudno da firma propadne preko noci? Nema je vise, nema vise socijalnih programa, komunizam se zavrsio dragi moji. Novo,novo,novo vreme kako kaze pesma. Pa kom opanci, kom obojci. A zemlja zvrji prazna, nema ko ni korov da pocupa.

31 169

Mita

Eto kako ova vlast brine o natalitetu....

45 130

Znatizeljna

Pa zar nece natalitet da podizu migranti....? Sta cemo im mi???

34 119

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo