Konačno saslušani svedoci masakra u Kravici

Pred Višim sudom u Beogradu, posle brojnih odlaganja, počelo saslušanje svedoka na suđenju osmorici optuženih za ubistvo 1.313 ljudi u selu Kravica, kod Bratunca u Bosni i Hercegovini 1995. godine. Advokati odbrane i danas su tražili odlaganje zbog nalaza veštaka o zdravstvenom stanju Dragomira Parovića.

Izvor: N1

Mislila sam da nikada neće početi, kaže posle saslušanja svedoka Kada Hotić kojoj je u hangaru Kravica ubijen brat.

“Zločin postoji, pa postoji. Samo koliko će biti uspeha da se sve to dokaže, a treba nam istina svima”, rekla je Hotić ispred Specijalnog suda u Beogradu.

Pravni zastupnik žrtava Nikla Čukanović tvrdi da su današnjim svedočenjima potvrđeni svi ključni navodi optužnice

“Oba zaštićena svedoka ukazala su na direktnu odgovornost svih osam optuženih u ovom predmetu, ostalo je da se izvedu preostali dokazi u vidu svedoka i ovaj proces može da se privodi kraju”, uveren je on.

Odbrana je očekivala ponovno odlaganje procesa.

Suđenje za ratni zločin u mestu Kravice počelo je 2017. godine i odlagano je više puta, poslednji put odloženo je u maju kada je jedan od optuženih – Dragomir Parović - presekao vene, bio u bolnici, i nije bio sposoban za suđenje.

Nalaz sudskog veštaka pokazao je da je Parović sposoban za suđenje iako su advokati tražili ponovo odlaganje. Presedavajuća sudskog veća Mirijana Ilić odbila je taj predlog, i suđenje je nastavljeno saslušanjem zaštićenih svedoka bez prisustva javnosti.

Avokat optuženih Krsto Bobot time nije zadovoljan. “Moj je utisak da je sud pod nekom unapred donetom odlukom, želeo da po svaku cenu da danas održi glavni pretres i shvatili smo da se to i dogodilo”, kaže on.

I dok advokati odbrane najvljuju da će podneti primedbe na sadržaje iskaza i na način rukovođenja pretresom, Kadifa Razmanović iz Udruženje žena Podrinja Bratunac, očekuju samo pravednu presudu.

“Naravno, pozitivnu za žrtve onih koji su bile u hangaru u Kravici, i da će njihove porodice konačno doći do istine”, istakla je ona.

Za zločin u Kravici optuženo je osam osoba koje su sa nepoznatim pripadnicima Specijalne brigade Republike Srpske, 1995. učestvovale u ubistvu 1.313 Bošnjaka. Optuženi se brane sa slobode i svi su negeirali navode optužnice.

Komentara 3

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Vule

Spori kao oni u Hagu.

5 1

limun

OPTUŽENI SE BRANE SA SLOBODE! Ne znaju ništa o masakru? Zamislite 1300...leševa! A vene je sekao onako...iz razonode.

49 2

Htlr

Odlazu dok ne umre zlocinac

44 4

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo