Primedbe na nacrt zakona o Starom sajmištu, čeka se jesen

Da li će Srbija konačno dobiti Memorijalni centar Staro sajmište? Članovi prestoničke Komisije za izgradnju memorijalnog kompleksa, koja zaseda već 8 godina, kažu da je Ministarstvo za boračka i socijalna pitanja napisalo nacrt zakona o kompleksu.

Izvor: N1

  Taj akt bi mogao da se nađe u skupštini najesen, ukoliko Vlada usvoji primedbe koje na predlog zakona ima gradska komisija.

Na mestu gde je ubijeno oko 6.500 Jevrejki, Romkinja i njihove dece - sala za fizičku aktivnost. Prostor gde je ubijeno ili od gladi umrlo oko 10 hiljada mahom Srba antifašista - oaza je za ručavanje. A 70 godina od Drugog svetskog rata bilo je 70 sastanaka prestoničke komisije čiji je zadatak da od nekadašnjeg logora napravi centar uspomena. Ipak, to nije bilo dovoljno da, kao svuda u svetu i na tom mestu osvane i Memorijalni muzej.

"U njegovoj realizaciji morali bi da učestvuju i predsednik države i predsednica vlade, a mi smo tu na nekom nivou sastajemo se bez nekih velikih i ozbiljnih ovlašćenja. Dakle, čitav niz razloga postoji za to, a mislim da je za tili čas moguće sve to rešiti sa snažnom političkom voljom odozgo", kaže Veran Matić, član Komisije za Staro sajmište.

Ministarstvo za boračka i socijalna pitanja obelodanilo je nacrt zakona o Memorijalnom centru Staro sajmište. Na taj akt Komisija grada Beograda ima zamerke. Traži 7 izmena. Da dokument između ostalog bude:

grafika Izvor: N1

"Mislim da nema razloga da u jesen Zakon o budućem memorijalu na Starom sajmištu ne bude u skupštini", kaže episkop Jovan Ćulibrk, predsednik Komisije za Staro sajmište.

I to nije kraj. Usvajanje Zakona tek je početak procesa koji podrazumeva eksproprijaciju zemljišta, projektovanje centra, a potom i izgradnju. Sve to može potrajati godinama.

"Evo uzmimo iskustvo Jad Vašema, znači Jad Vašem je najznačajnija svetska organizacija u ovom pogledu, on je osnovan 1953. godine, on se još uvek gradi i dograđuje. Znači, to je posao bez kraja", navodi episkop Jovan Ćulibrk.

"Zaista je najplastičnije moguće to rešiti kopiranjem specijalnog zakona koji je omogućio u godinu dana, preko 100 hektara "Beograda na vodi", da bude rešeno. Dakle, isto je to moguće primeniti i na drugu obalu, dakle, za Staro sajmište memorijal, ja ne verujem da je za to potrebno više od šest meseci. To nije toliko objekata i toliko prostora", dodaje Veran Matić.

Iako najmasovniji, ovo nije bio jedini logor u prestonici Srbije. Mesto smrti za Jevreje i Rome bile su Topovske šupe kod Autokomande. Na tom mestu u planu je gradnja šoping centra.

Komentara 4

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Nadzirac

Razmislite malo, novim uzornim i skromnim stanarima u solitercinama sa druge strane reke (BGD na H2O) se to sigurno nece dopasti. DZaba rusenje tramvajskog mosta ako im memorijalni kompleks pokvari vizuru na Novi Beograd. Pogotovo sto je u pitanju bivsi koncentracioni logor, sto sigurno svaki put kad se pogleda budi prilicnu nelagodnost.

1 101

Zlaja

Hoće li i tu biti stotine copy-paste amandmana?

4 134

Zemunac 100%

Pa onda splavovi i restorani na mestu gde su naši sugrađani izgubili živote.Sramota za Beograd

21 148

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo