Direktor KCV zaposlio ćerku - ima li nepotizma u zdravstvu?

Nakon što je Agencija za borbu protiv korupcije donela preporuku o razrešenju vršioca dužnosti direktora Kliničkog centra Vojvodine Petra Slankamenca jer je prošle godine u toj ustanovi za stalno zaposlio svoju ćerku, pokrajinska vlada najavila je da će se o eventualnoj smeni izjasniti do septembra.

Izvor: N1

Međutim, ovaj slučaj otvorio je drugo pitanje, koliko je zapošljavanje po rodbinskoj liniji zastupljeno u zdravstvenim ustanovama u Srbiji?

Svih 126 kandidata za mesto lekara opšte prakse u Kliničkom centru Vojvodine imali su iste kvalifikacije. Samo jedna od njih, međutim, imala je i prezime koje nosi čovek koji je formirao komisiju za procenu ko će od kandidata dobiti posao. Kao najbolja od svih, na kraju je ocenjena upravo ćerka direktora Petra Slankamenca, koji Agenciju za borbu protiv korupcije nije ubedio argumentom da nije ni znao da zapošljavanje rođenog deteta mora da prijavi u roku od osam dana. Od tog stava i dalje ne odstupa.

U kratkom telefonskom razgovoru, Slankamenac je ponovio da nije znao da je bio u sukobu interesa kada je zaposlio ćerku, međutim, nije želeo da dodatno komentariše ceo slučaj, budući da je, kako kaže, žalbeni postupak još u toku.

Naime, Slankamenac tvrdi da je sukob interesa prijavio, ali sa zakašnjenjem od četiri meseca, navodeći da ga je advokat naknadno savetovao da je to njegova obaveza. Prijava je usledila tek nakon što ga je lokalna novinarka upitala da prokomentariše rezultate konkursa, na kom, kaže, među 17 novozaposlenih, direktorova ćerka nije usamljeno sporno ime.

"Ona nije jedina koja je na spisku, a koja je takoreći "lekarsko dete". Postoji najmanje četiri osobe na konkursu o kom govorimo koja jesu lekarsku deca i primljeni su na neodređeno vreme. To se, zaista, jako retko dokazuje u praksi", kaže novinarka Radija 021 Gorica Nikolin.

Predsednik pokrajinske vlade, koja će odlučivati o eventualnom razrešenju direktora, kaže da će detaljno analizirati preporuku Agencije, ali i da se borci protiv korupcije u ovom slučaju bave formom, a ne suštinom.

Grafika Izvor: N1

"Postavlja se suštinsko pitanje da li u tako velikom kolektivu sa brojnim klinikama, na čijem čelu je direktor, može uopšte da se zaposli neko ko je njegov rod. Postoji i druga mogućnost - da se lekar čiji rođak radi u, recimo, Kliničkom centru, zaposli u Domu zdravlja. Ali šta ako za njegovu specijalizaciju nema mesta u Domu zdravlja, a u Kliničkom centru Vojvodine ima?", rekao je predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović.

Zasad nema naznaka da će sporni konkurs biti poništen, ali ni šta će se desiti ukoliko Slankamenac, koji je u v.d. stanju, bude razrešen sa funkcije.

"U slučaju da se Petar Slankamenac smeni, bio bi raspisan konkurs za direktora. On opet može da konkuriše i opet može da postane direktor", dodaje Nikolin.

U pitanju je, kaže novinarka, vrzino kolo nepoštovanja zakona, u kom su institucijama za kontrolu funkcionera, poput Agencije za borbu protiv korupcije, vezane ruke.

Komentara 28

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

SVASTA

A nije nepotizam kad se dete novinara zaposli u novinama kada dete glumca radi u pozoristu kad dete sudie radi u sudu itd itd ali jeste kad su u pitanju lekari najbolje da se zaposlila kao magacioner u Surdulici tad bi Srbija bila zadovoljna

12 6

Ana

Pa neko je tu lepo napisao, pitajte kolege kakva je osoba cerka dr.slankamenca.pa, slucajno,posto je moj sin zaposlen kao lekar i kcv, malo stariji od osobe koja je u pitanju, mogu reci da mladje kolege imaju vrlo, vrlo dobro misljenje o s.slankamenac.kako u pogledu strucnosti, isto tako i u svakom drugom pogledu.opisuju je kao strucnu, pametnu, skromnu i vrlo lepo vaspitanu osobu.

8 6

Seka

Znam dr.Slankamenca,lecio mi je brsta,lecio i mene i apsolutno mogu verovati u to sto je rekao.Devojka je lekar,tata joj je direktor ustanove,sto je ne bi zaposlio gde je potrebna mlada lekarka i gde ce steci iskustvo?Sta,trebala je otici iz zemlje a svi kukaju da nece imati ko da nas leci.Moja mama je radila u pteduzecu u kom sam se i ja kasnije zaposlila.Uvek je tako bilo samo sad svima smeta.Preterano sa kritikama.

9 17

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo