Da li je nametanje domaće kartice narušavanje konkurencije

Novi propisi obavezuju banke da korisnicima uz otvoren tekući račun izdaju Dina platnu karticu, bez naknade. Onima koji tu karticu primaju, poput trgovina, provizije za prihvatanje Dina kartice biće znatno niže od aktuelnih troškova koje imaju kada im neko plati Vizom ili Masterkard karticom.

Izvor: N1

Jeftinije korišćenje za građane i niže provizije trgovcima, glavni su aduti Narodne banke Srbije (NBS) da promoviše svoju - Dina karticu.

"Ja već imam Dina karticu kojom plaćam. Imam ja i Mastercard imam i Vizu, ali njima plaćam samo onda kad to moram. Vi svaki put pre nego platite Master ili Vizom ili bilo kojim stranim kartičnim brendom proverite sitna slova. Da li je pogodnost koja vam se nudi pogodnost ili trošak", izjavila je guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.  

Prema analizi NBS više od 4/5 plaćanja obavljeno je dininim konkurentima Vizom ili Masterkardom, iako su provizije tih kartičarskih sistema više - i po nekoliko procenata od transakcije. Bankari očekuju da i te kompanije snize provizije.  

"Ja sam siguran da hoće. U svakom slučaju svaki dodatak u smislu veće konkurencije u kartičarstvu je nešto što će omogućiti građanima da imaju i bržu i efikasiju ali i jeftiniju uslugu. Više nije poenta da pojedinačna transakcija bude skupa već da ima jako mnogo pojedinačnih transakcija", smatra predsednik Izvršnog odbora Erste banke Slavko Carić.

Vladimir Medan, predsednik Izvršnog odbora Komercijalne banke, navodi da je jedan od razloga to što je reč o domaćoj kartici, te su stoga svi troškovi vezani za nju daleko niži.

No, ono što je ustalasalo javnost jeste zakonsko nametanje domaće kartice, ali i agresivna promocija.

"Promocija uvođenja Dina kartice nije baš bila mnogo spretna, prosto, koliko vidim ovi ljudi tako promovišu sve, pa i kartice, ali u osnovi mislim da je to pozitivna stvar. Zato što su strani operateri bili jako skupi, i do nekoliko puta skuplji nego što to naplaćuju u Evropi", kaže urednica "Nove ekonomije" Biljana Stepanović.

Kaže da će nove mere najviše da osete male trgovine koje su imale visoke troškove za prihvatanje kartica.

"I koji su imali ozbiljan problem. Da li da ne primaju kartice pa da onda odvrate kijente ili da primaju kartice i da onda ovim kompanijama plaćaju ogromne provizije", kaže Stepanović.  

Dina kartica još ne može da se koristi u inostranstvu, tako da i dalje najveća prednost međunarodnih kartičara ostaje mogućnost plaćanja preko interneta i u inostranstvu.

Tagovi: DinaCard , NBS

Komentara 13

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Gojko

Ko prihvati da koristi tu radikalsku karticu i ne zaslužuje da živi bolje od ovog kako živi :)

20 6

citalac

imati DINA karticu = - ne mogu da platim online - ne mogu da platim van zemlje - ne mogu da platim bezkontaktno - ne mogu da platim bez potpisivanja slipa!!! napreDNO

45 4

Жрвањ

Важи само у Србији? Ово му дође као бонови 21. века. Само у виду картице са чипом.

36 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo