Kako je jedno pismo izazvalo burne reakcije u Srbiji

Bošnjačko nacionalno veće pozvalo je Bedžeta Pacolija da za vikend poseti Novi Pazar i Rašku u svojstvu zamenika premijera i ministra spoljnih poslova Kosova. Srbija će, poručuju njeni zvaničnici, reagovati mirno i suprotno onome što se očekuje.

Izvor: N1

Sve vide kao provokaciju predsednika Bošnjačkog nacionalnog veća Sulejmana Ugljanina koji, s druge strane poručuje, da je cilj Pacolijeve posete da se, kako kaže, čuje i druga strana.  

Hoće li se ulicama Novog Pazara u subotu prošetati kosovski šef diplomatije ili kako je jedno pismo izazvalo burne reakcije u Srbiji? Ono koje je poslalo Bošnjačko nacionalno veće na adresu Bedžeta Pacolija. 

"Poštovani gospodine Pacoli, predlažemo da termin vaše posete bude 21. i 22. jul 2018. Prihvatanjem ovog poziva i vašim dolaskom učinićete veliku čast Bošnjačkom nacionalnom veću, Bošnjacima i svim građanima Sandžaka", piše u pismu.  

Tim povodom imaju pripremljen i program: u subotu - svečana sednica Bošnjačkog nacionalnog veća, pa tribina o saradnji na Balkanu. U nedelju obilazak drugih sandžačkih opština i Peštanske visoravni.  

Dolazim, odgovara Pacoli, ukolliko mi Beograd to odobri. A Beograd progovara najpre kroz Ivicu Dačića. Srpski šef diplomatije na potencijalnu posetu Pacolija gleda kao na provokaciju predsednjika Bošnjačkog nacinalnog veća Sulejmana Ugljanina.

"Bio bih zlurad kada bih rekao da ako pokuša da dođe u Novi Pazar, da će proći kao Marko Djurić, ali i sigurno neće tako proći, jer Srbija je civilizovano društvo. Ali postoje pravila kako se to radi i sporazum koji je postignut u Briselu, a to što je Ugljanin nekog pozvao, može u privatne goste da pozove kog hoće, ali da poziva ministre nepostojeće države, to nije njegovo ovlašćenje. To je samo provokacija sa željom da Srbija reaguje oštro", smatra Dačić.

Naprotiv, nastavlja se na Dačića i direktor Kancelarije za KiM. Marko Đurić poručuje da neće nasesti na provokaciju i da će Srbija reagovati potpuno suprotno očekivanjima.  

"Sačekajmo da vidimo, ali biće to mirna i staložena reakcija i drugačija od one kakvu oni očekuju, a svakako nećemo dozvoliti bilo kome da na području Srbije gazi, ponižava i maltretira bilo koga svojim političkim delovanjem, niti ćemo dozvoliti bilo kome da predstavlja institucije tzv. lažne države", rekao je Đurić.

Oglasio se i Sulejman Ugljanin. Tvdi da Pacolija zove u posetu da bi se u Srbiji čula i druga strana.

"Zašto da stalno slušamo istu muziku, da malo promenimo kanal. Želimo da čujemo kako na sve ovo gledaju ljudi koji su legitimni predstavnici Kosova. To je realno stanje, mi smo samo priznali ono za šta su se izborili gradjani Kosova", naveo je Ugljanin.  

Objašnjava Ugljanin da Bošnjaci žele da budu uključeni u dijalog između Srbije i Kosova i baš zato od državnih organa Srbije očekuje da odobre posetu Pacolija. Njegov govor, poručuje, čuće cela Srbija jer će svi mediji biti pozvani.

Komentara 11

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Fokus

Jos jedan od niz ,,Vucicevih ,,scenarija, ,,Zamajavanja javnosti,, i skretanja paznje od onoga sto se vec desava, upotpunjena reakcijom satelita Dacica i Djurica. Covek lepo odgovara Ugljaninu , doci cu ako mi Srbija da dozvolu. Pacoli je pametan covek ,i sigurno nece otici ako mu ne bude dozvoljeno. Nije on Marko Djuric, da ulazi bez dozvole , tj. ilegalno , i da dozvoli da bude hapsen.

7 129

Nikola

Niko ne može da se pomiri sa bahatošću Ugljanina koji nije ovlašćen da poziva bilo koga u posetu Srbiji, a on je to uradio, i pozvao ni manje ni vise nego Pacolija koji stalno provocira Srbiju.

106 2

Борко

Nije mi jasno kakve Pacoli ima veze sa Bošnjačkim većem. Ugljanin provocira.

135 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo