Ljajić traži hitan sastanak sa ministrima BiH i Makedonije

Ljajić traži hitan sastanak sa ministrima BiH i Makedonije Izvor: N1

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić najavio je da će tražiti hitan sastanak sa resornim ministrima Bosne i Hercegovine i Makedonije, povodom odluke privremenih institucija u Prištini da uvedu carine od 30 odsto na uvoz pojedinih vrsta voća i povrća i kukuruza.

On je za agenciju Beta izjavio da će pored sastanka sa kolegama iz BiH i Makedonije na kome će biti zauzet zajednički stav i predložene konkretne mere, zatražiti i hitnu sednicu Komiteta Sporazuma o slobodnoj trgovini zemalja centralne Evrope (CEFTA) jer je direktno prekršen taj sporazum.

Ministarstvo trgovine i industrije privremenih institucija u Prištini primenjuje zaštitnu carinu od 30 odsto na uvoz pojedinih vrsta voća i povrća i kukuruza od juče i odnosi se, kako su naveli na "sve trgovinske partnere".

"Privremene kosovske institucije moraju jasno da kažu da li i dalje žele da budu deo CEFTA sporazuma ili ne žele", naveo je Ljajić koji je i potpredsednik Vlade Srbije.

Dodao je da nema članice CEFTA prema kojoj prištinske vlasti nisu uvele bar po jednu vancarinsku barijeru, a da se najnovija odnosi na sve.

Očigledno je, kako je rekao, da principi slobodnog kretanja roba i usluga za kosovske vlasti važe samo onda kada to njima odgovara.

"Takav odnos je u suprotnosti, ne samo sa idejom o zajedničkom ekonomskom prostoru u ovom delu Evrope, već i sa temeljnim vrednostima savremene ekonomije u svetu", rekao je Ljajić.

Pošto se carina primenjuje isključivo na sezonsko voće i povrće (krastavac, paradajz, paprika, kupus, spanać, luk, šargarepa, mahunarke, krompir, lubenica, dinja, jabuka, kruška, šljiva, višnja, trešnja, jagoda, malina, kupina) i kukuruz, veoma je izvesno da će, kako navode u Ministarstvu trgovine Srbije, najveću štetu od te odluke pretrpeti članice CEFTA sporazuma.

Makedonija očekuje da Kosovo ukine odluku o povećanju carina

Makedonija očekuje da Kosovo odmah ukine odluku o povećanju carina na pojedine poljoprivrene proizvode za 30 odsto, izjavio je makedonski ministar poljoprivrede Ljupčo Nikolovski. 

On je istakao da Kosovo odlukom da poveća carine krši CEFTA sporazum i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU i da će Makedonija o tome obavestiti CEFTA, EU, STO i kosovsko Ministarstvo trgovine i industrije. 

"Očekujem da će ta odluka biti povučena. Ako se to ne desi u najkraćem roku, mi ćemo zaštiti našu proizvodnju – to je naš pririoritet. Nadam se dijalogu i razumu sa strane Kosova", rekao je ministar poljoprivrede Makedonije. 

Nikolovski je dodao da su makedonska ministarstva poljoprivrede i ekonomije detaljno pregledala odluku kosovskog Ministarstva trgovime i industrije i utvrdili elemente koji su formalno-pravno nejasni. 

Odlukom Kosova da poveća carine za poljoprivredne proizvode najviše je u ovom periodu pogođen makedonski izvoz paradajza, paprika i šljiva, a prema informacijama medija, danas na Kosovo nije prešao nijedan kamion sa povrćem i voćem. 

Makedonija je u 2017. godini na Kosovo, prema podacima Ministarstva poljoprivrede, izvezla voća i povrća za oko šest miliona evra, a u prvoj polovini ove godine za 2,5 miliona evra, dok uvoz ne postoji. 

Komentara 4

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Nikcevic Dragoslav

Kosovo povećalo carine, a nisu država, sad mi nista nije jasno.

23 0

Dinko

Izgleda da država Kosovo ipak postoji, čim imaju carine, resornog ministra i potpisane međudržavne sporazume.

44 3

Slađana Prodanović-Mićić

Naravno!!!

17 3

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo